eur:
388.83
usd:
362
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Életmentő érdemrendet kaphat a 13 éves lány - a nap hírei

Nemzeti sorskérdésnek nevezte a reformok folytatását a miniszterelnök. Elszámolásra szólította fel a kormányt a Fidesz a vízágyú-beszerzések ügyében. Budapesten meghalt egy csecsemő, akit egy fővárosi születésházban akart világra hozni édesanyja. A nap legfontosabb hírei 2007. szeptember 15-én, szombaton.

Gyurcsány a reformok folytatásáról

Nemzeti sorskérdésnek nevezte a reformok folytatását a kormányfő. Gyurcsány Ferenc pártelnök az MSZP politikai évadnyitó rendezvényén hangsúlyozta: a reformpolitikából nem visszavenni kell, hanem szélesíteni kell azt.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: nem az a politikai teljesítmény, ha valaki népszerű kijelentéseket tesz, hanem az, amikor a nemzet érdekében cselekszik. Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy a magyar baloldalnak a szabadság rendjéért küzdő politikai erővé kell válnia.

A rendezvényen bejelentették: az MSZP vezetői és a szocialista kormánytagok a következő hetekben országjáró körutat kezdenek. A pártvezetők, miniszterek mintegy háromszáz várost, összesen ezer települést keresnek fel. Közben a Fidesz szóvivője úgy nyilatkozott: a miniszterelnök most sem adott konkrét válaszokat, nem vázolt fel jövőképet, és nem nézett szembe a kormány által okozott válsággal. Szijjártó Péter szerint a magyarázkodások mögött káosz és kapkodás van.

Szabálytalanul felhasznált uniós források vízágyúkra?


Elszámolásra szólította fel a kormányt a Fidesz a vízágyú-beszerzések ügyében. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője közölte: ha a vásárlásra valóban szabálytalanul használt fel uniós forrásokat a kabinet, akkor Magyarországnak több 100 millió forintot kell visszafizetnie Brüsszelnek.

Korábban a Magyar Nemzet azt írta, hogy a kormány a Schengen-alapból származó pénzből szerzett be vízágyúkat Izraelből. A napilap kérdésére Franco Frattini európai bizottsági alelnök szóvivője közölte: a 3 vízágyú megvásárlásának terve nem szerepel a tavaly decemberben készült brüsszeli dokumentumban, amely a schengeni csatlakozást elősegítő pénzügyi alapról szól.

Budai Bernadett kormányszóvivő közben úgy nyilatkozott: a kabinet a pénzt szakmai alapon használta fel. Hozzátette: nem tud róla, hogy a vízágyúk miatt az unió vétót emelt volna.

Kora estig nem volt botrány


Békésen zajlott le a Budai Várban, illetve a Hősök terén tartott kormányellenes tüntetés. A szónokok Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozását követelték és bírálták a kabinet intézkedéseit, különösen az oktatás és az egészségügy területeit érintő reformokat.

A tiltakozó gyűléseken többen árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lengettek. Mindkét megmozdulást azzal összefüggésben hirdették meg, hogy egy évvel ezelőtt került nyilvánosságra a miniszterelnök elhíresült balatonőszödi beszéde. A következő napokban több hasonló demonstrációt tartanak Budapesten és vidéken is.Tragikus eset egy születésházban
 
Vizsgálatot indított a rendőrség annak a csecsemőnek a halála ügyében, akit egy XII. kerületi születésházban akart világra hozni édesanyja Budapesten.

Az Országos Mentőszolgálat egy neve elhallgatását kérő munkatársa InfoRádiónak elmondta, hogy a csecsemő válla a szülés közben elakadt, és bár a mentőszolgálat rohamkocsija és koraszülött mentője percek alatt a helyszínre ért, a kisbabát nem sikerült megmenteni. A 35 éves anyát a Szent János Kórházban ápolják.

A kislány megmentette a fiút a Gellért-hegyen

Tűzoltók hoztak le a Gellért-hegyről egy 12 éves fiút és egy 13 éves lányt, akik egy meredek sziklafalon rekedtek. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a gyerekek a Gellért-hegyi kilátónál voltak, amikor a kisfiú a hegyoldalban néhány méterrel lejjebb meglátott egy zseblámpát, és lemászott érte, de a sáros talajon megcsúszott és majdnem lezuhant.

Hozzátette: a fiú életét a kislány mentette meg azzal, hogy habozás nélkül lemászott hozzá, és visszahúzta maga mellé. Molnár Péter kitért arra is, hogy a kislányt felterjesztik az életmentő érdeméremre.

Sikeres kettéválasztó műtét Pozsonyban

Sikeresen kettéválasztottak egy sziámi ikerpárt Pozsonyban. Az öthónapos fiúgyermekek a hasuknál és a mellkasuknál voltak összenőve, és műtét nélkül nem volt esélyük az életben maradásra. Hosszas előkészítés, és többszöri halasztás után a 46 fős orvoscsoport pénteken kora délután kezdte el a bonyolult műtétet.

A szlovákiai gyermekklinika főorvosa, a sebészi beavatkozás után közölte: az operáció jól sikerült. A kisfiúkat még többször megműtik.

Hajózható az Északnyugati Átjáró

A Jeges-tengert borító jég olvadása miatt hajózhatóvá vált az Európa és Ázsia közötti, évszázadok óta keresett Északnyugati Átjáró. Az Európai Űrügynökség bejelentése szerint az Északi-sark jégpáncéljának kiterjedése a műholdas mérések 30 évvel ezelőtti kezdete óta most a legkisebb.

A kanadai sarkvidéken keresztül haladó Északnyugati Átjáró - a szakemberek szerint - a Panama-csatornánál jóval olcsóbb útvonalat jelenthet a hajósok számára. Az Európai Űrügynökség hangsúlyozza: az átjáró hajózhatóvá válása újabb bizonyíték arra, hogy a sarki térségek rendkívül érzékenyen reagálnak a globális klímaváltozásra; egyes kutatók szerint az Északi-sarkvidék jégpáncélja akár már 2040-re teljesen felolvadhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×