eur:
389.07
usd:
361.36
bux:
68654.27
2024. május 7. kedd Gizella

A legkritikusabb ponthoz érkezett a kormány

A Népszabadság értékelése szerint a reformok talán legkritikusabb pontjához érkezett a kormány, a nyugdíjrendszer átalakításához. Lapszemle.

A Népszabadság azt írja, hogy az ígért reformok talán legkritikusabb pontjához érkezett a Gyurcsány-kormány: a nyugdíjrendszer átalakításához. A kabinetnek a korhatáremelésről, az idő előtti nyugdíjazás és a fegyveres testületeknek adott engedmények újraszabályozásáról, a nyugdíjemelés új módszeréről kell döntenie rövidesen.

A nyugdíjkassza körülbelül évi 150 milliárd forint hiányt halmoz fel, nem számítva azt a 250-260 milliárd forintos deficitet, amelyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer pótol ki. Ez a tetemes hiány a jövőben csak emelkedhet. A távlati előrejelzések 2030 tájára drámai változásokat ígérnek. Sokkal több lesz a nyugdíjas, akiket a jelenleginél jóval kevesebb aktív dolgozó befizetéseiből kell ellátni.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint az Európai Bizottság a lap érdeklődésére közölte: nem volt szó három vízágyú vásárlásáról, amikor a bizottság döntött a schengeni övezethez csatlakozást elősegítő alapról. A kabinetnek az unió számára vissza kell fizetnie a 315 millió forintos vételárat - szögezi le az újság brüsszeli tudósítója.

A schengeni alap szerződéseinek lekötését a Bajnai Gordon vezetésével működő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség koordinálja, és az így kapott források Brüsszel szerint azt a célt szolgálják, hogy Magyarország határidőre felkészülhessen az európai határövezethez való csatlakozásra.

A schengeni alapot viszont nem tömegoszlató eszközök megvételére találták ki, hanem arra, hogy a határőrség és a rendőrség eszközeinek, informatikai felszereltségének javításával segítsék elő Magyarország csatlakozását a közös európai határövezethez.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×