eur:
396.16
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Gyurcsány az Orbánnal való találkozót hiányolja - a nap legfontosabb hírei

Budapesten tárgyalt a francia elnök, Gyurcsány Ferenc szerint szokatlan, hogy egy éve nem találkozott a Fidesz elnökével, a Forma-1 világbajnoka is érintett a McLaren-botrányban - a nap legfontosabb hírei.

Francia elnöki látogatás

Magyarország unióban betöltött szerepének fontosságára hívta fel a figyelmet a francia köztársasági elnök. Nicolas Sarkozy a Sándor-palotában úgy fogalmazott: sok minden dől majd el ebben a térségben, például az, hogy Európa mennyire képes a gazdasági fejlődésre. A francia politikus arról is beszélt, hogy Párizs felfogásában nincs különbség kis és nagy országok között. Sólyom László köztársasági elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a francia elnök ebben a régióban először Magyarországra látogatott. A francia államfő Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tartott találkozóján arról beszélt: az uniónak valódi energiapolitikára van szüksége, és ebben Magyarország is fontos szerepet játszhat. Hangsúlyozta: támogatják a Nabucco gázvezeték tervét, arról azonban még nincs döntés, hogy abban milyen szerepet játszhat a Gaz de France. A francia államfő a Fidesz elnökével is találkozott. Orbán Viktor úgy fogalmazott: Nicolas Sarkozy szimbolizálja azt a szellemi és gazdasági megújulást, amire Európának szüksége van.

Gázkonferencia

A kormányfő szerint az energia-, ezen belül a gázellátás közvetlenül érinti a nemzeti és regionális szuverenitást és biztonságot. Gyurcsány Ferenc egy Budapesten rendezett nemzetközi konferencián hozzátette: mindent meg kell tenni az új gázforrások és szállítási útvonal megtalálása érdekében. A miniszterelnök az európai gázellátás kihívásaival foglalkozó tanácskozáson a tervezett Nabucco gázvezeték előnyei között említette, hogy új útvonalon, új forrásokat nyit meg, de hangsúlyozta: a projekt nagyon lassan halad. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a miniszterelnök kijelentéseire úgy reagált: üdvözlik, hogy Gyurcsány Ferenc végre változtatott a Nabucco gázvezetékkel kapcsolatos álláspontján.

Kétmilliárd eurós MOL-kölcsön

Megkezdődött a MOL 2 milliárd eurós kölcsönének szervezése. A hitelt hat bank szindikálja - közölte a magyar olajtársaság kommunikációs igazgatója. Somlyai Dóra elmondta: a kétmilliárd eurós hitelt általános vállalati-, illetve stratégiai beruházásainak finanszírozására kívánja felvenni a MOL.

Távozott a Malév vezetője

Személyes okok miatt váratlanul távozott posztjáról a Malév vezérigazgatója. A 64 éves Lloyd Paxton helyett mától Leonov Péter, az igazgatóság alelnöke irányítja a légitársaságot.Nemzetpolitikai stratégia

Elfogadta az Országgyűlés elnöke által előterjesztett nemzetpolitikai stratégiát a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma. A tanácskozáson a Miniszterelnöki Hivatal vezetője elmondta: a Szülőföld Alapból ősszel 1,2 milliárd forintot osztanak szét ezekre a célokra. Kiss Péter hangsúlyozta: a kormány továbbra is támogatja a határon túli magyarok közösségi autonómiatörekvéseit, azonban az erről szóló döntéseket az adott közösségeknek és a szomszédos országok kormányainak kell meghozniuk. Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke közölte: pártja támogatja a nemzetstratégiát, ám az nem helyettesíti a kettős állampolgárság intézményét.

Nem találkoztak

Szokatlannak nevezte a miniszterelnök, hogy már több mint egy éve nem volt alkalma beszélni a legnagyobb ellenzéki párt elnökével. Gyurcsány Ferenc az Index internetes portálnak adott interjúban úgy fogalmazott: nyitott lenne a találkozóra, de szerinte Orbán Viktor, a Fidesz elnöke fél a nyílt vitáktól. A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy 2010-ben is ő lesz-e pártja kormányfő-jelöltje, elmondta: az MSZP-ben erős és egyértelmű a politikája, és emiatt személye támogatottsága is.

Köpős taktika

Bizottságot hozott létre az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, hogy megoldási javaslatot dolgozzon ki a bírók elleni tárgyalótermi inzultusok elkerülésére. Bárándy Gergely az InfoRádióban azzal összefüggésben beszélt erről, hogy egy csütörtöki tárgyaláson a vádlott megpróbálta leköpni az eljáró bírót. A szocialista képviselő, aki az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagja is, úgy vélte: a bírák elleni támadások célja az időhúzás is lehet, mert ilyen esetben a bíró elfogulttá válik, és lecserélése hónapokkal vagy akár évekkel meghosszabbíthatja az eljárást. A Fővárosi Bíróság arról tájékoztatott, hogy a csütörtöki eset miatt a tárgyalásvezető elrendelte a vádlott őrizetbe vételét, a védők pedig lemondtak a vádlott képviseletéről. A közlemény szerint hasonló incidens történt egy júliusi tárgyaláson, ám akkor a vádlott ügyvédje - ahelyett, hogy lemondott volna ügyfele képviseletéről - elfogultsági kifogást jelentett be a bíró ellen. Az ilyen magatartástól a magyar ügyvédi kar nevében a leghatározottabban elhatárolódott Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

Nincs egyezség

Megegyezés nélkül ért véget az Országos Érdekegyeztető Tanács ülése a korkedvezmény-biztosítási járulék alóli mentességre vonatkozó törvénytervezetről. A munkavállaló oldal nem, a munkáltatók ugyanakkor támogatták az elképzelést. Borsik János, a munkavállaló oldal szóvivője munkavállaló-ellenesnek nevezte a javaslatot. Nosztrai Judit, a munkáltatói oldal képviseletében azt hangsúlyozta: indokolt esetben a munkáltatóknak mentesülniük kell a többlet járulék fizetése alól.Mégis utaznak?

Mátraszőlősön hétfőn újabb egyeztetést tartanak arról, hogyan működhetne tovább a település általános iskolája. Amennyiben nem születik megállapodás, a szülőknek máshová kell vinniük a gyerekeket - közölte az Országos Cigány Önkormányzat oktatási bizottságának elnöke. Csikós Árpád elmondta: az elképzelések szerint vagy a salgótarjáni székhelyű Cognito Alapítványi Iskola venné át az intézmény fenntartását, vagy a mátraszőlősi önkormányzat működtetné tovább. Mindkét esetben 15-20 millió forintnyi forrás hiányzik a működéshez. Csikós Árpád hozzátette: az Országos Cigány Önkormányzat bármelyik megoldás esetén egymillió forinttal hozzájárul a kiadásokhoz. A Nógrád megyei faluban 44, döntő többségében cigány származású gyerek nem kezdte meg a tanévet, miután az önkormányzat - anyagi okokra hivatkozva - augusztus 30-án megszüntette az iskolát. A döntést a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal törvénysértőnek tartja.

Új múzeumi épület

Átadták a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumának új épületét. Az intézmény egy 400 négyzetméteres kiállítótérrel bővült, és télen is látogatható lesz.

Az MSZP nem írt alá

Prágában nem csatlakozott a Csehországba tervezett amerikai radarállomás létrehozása elleni tiltakozáshoz a Magyar Szocialista Párt. Szekeres Imre elnökhelyettes azután mondta ezt, hogy tegnap egy cseh napilap azt írta: hat közép-európai ország szociáldemokrata és szocialista pártjai mellett az MSZP is aláírja a dokumentumot.

Zubkov az orosz miniszterelnök

Oroszországban jóváhagyta Viktor Zubkov miniszterelnöki kinevezését a törvényhozás alsóháza; az Állami Duma nagy többséggel támogatta Vlagyimir Putyin államfő jelöltjét. A négy párt közül a kommunisták nem értettek egyet a kinevezéssel, a nemzeti baloldali párt pedig tartózkodott.

Sokat tudott Alonso

A Nemzetközi Automobil Szövetség 15 oldalas dokumentumban indokolta meg a Forma-1-es kémügyben hozott döntését, az irat tanúsága szerint a címvédő Fernando Alonso is érintett a botrányban. A nyilvánosságra hozott e-mailek alapján a McLaren alaposan ismerte a Ferrari kocsiját és terveit. Az e-maileket vádalku keretében Fernando Alonso bocsátotta a Nemzetközi Automobil Szövetség rendelkezésére. A szövetség csütörtökön elvette a McLaren-Mercedes istálló összes idén szerzett pontját a konstruktőrök versenyében, valamint 100 millió dollárra büntette a csapatot, amely a hátralévő vb-futamokon sem szerezhet újabb pontokat. Az istálló versenyzői, Fernando Alonso és Lewis Hamilton azonban megtarthatták pontjaikat.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 05:24
×
×
×
×