eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tölgyessy: "irtózatos távolság van" Gyurcsány szavai és a tények között

Gyurcsány Ferenc nem mondott igazat azzal, hogy "túl vagyunk a nehezén", a következő időszakban ugyanis a költségvetési hiányt még tovább kell csökkenteni - közölte Tölgyessy Péter az InfoRádió Aréna című műsorában. A politikai elemző szerint a koalíció megmarad a választásokig, a szakítás miatti előrehozott választás ugyanis a kormánypártok megsemmisülését hozná. Tölgyessy Péter arról is beszélt, hogy a Fidesznek meg kellene újulnia.

Mostanra fizette meg az ország a választások árát, hiszen a költségvetési hiány ebben az évben annyi lesz - valamivel 6 százalék fölötti - mint 2005-ben - mondta Tölgyessy Péter politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában.

A szakértő hozzátette: Magyarországon minden választás után így történt, az új kormány pedig azzal kezdte a munkáját, hogy erre a 6 százalékos szintre csökkentette az elszaladó hiányt.

Tölgyessy Péter úgy véli, hogy a neheze még hátra van, szemben azzal, amit a miniszterelnök állít, hiszen a tapasztalat az, hogy sokkal nehezebb a hiányt a jelenlegi szintről lejjebb vinni, mint 10-ről 6 százalékra csökkenteni.

Nincsenek átgondolt reformok

Gyurcsány Ferenc szeret drámai hangon megszólalni, és amikor a választások után előállt az új programjával, úgy jelent meg a közvélemény előtt, mint akit csak az érdekel, hogy a legfontosabb területeket, az egészségügyet, oktatást, közigazgatást, rendbe tegye - emlékeztetett a politikai elemző.

Hozzátette: a miniszterelnök első beszéde a parlament őszi ülésszakán azt sugallta, hogy Gyurcsány Ferenc lemondott erről.

"Mindegyik magyar miniszterelnöknél nagyon elkülönült a beszéd és a tények, de most aztán irtózatos távolság van a szavak és a tények között" - jelentette ki Tölgyessy Péter.

Mint mondta: bár már másfél év eltelt a választások óta, olyasmi, amire azt lehetne mondani, hogy átfogó, átgondolt és az egész rendszert megmozgató reform, egy sem született.Az SZDSZ nem szakíthat

A mindent felforgató reformok vágya alapvetően az SZDSZ háza táján fogalmazódott meg, amelyek egy része szerepel a koalíciós szerződésben. Ha ezekből csak kevés valósul meg - márpedig az MSZP álláspontja ez -, akkor emiatt az SZDSZ nagy árat fizethet - közölte Tölgyessy Péter.

A politikai elemző hozzáfűzte: az SZDSZ szenved attól, hogy hozzá köthető a hallatlan alacsony gazdasági növekedés, így a liberális pártnak muszáj szóvá tennie, hogy ez így nem mehet tovább, ám nagyon szűk a mozgástere.

Az SZDSZ egészen egyszerűen nem szakíthat - jelentette ki a szakértő. Hozzátette: ha elveszíti a többségét egy kormányzat, akkor nincs más lehetőség, mint az előrehozott választás.

A liberális pártnak "éleseket kell mondania, de közben nem tud igazán jelentőseket visszaütni az MSZP-nek" - vélekedett Tölgyessy Péter.

Az elemző szerint, ha rövid távon nem is annyira, de kikezdi a miniszterelnök pozícióját az, hogy az SZDSZ többször kimondta: a reformok nem is igazán reformok.

Tölgyessy Péter úgy véli, hogy a 2010-es választásokig fennmarad a koalíció, egy előrehozott választás ugyanis a mostani számok mellett a két koalíciós párt megsemmisülését hozná.

Óvatosan az uniós forrásokkal

Az MSZP "csodafegyvere" az elkölthető EU-s pénz, amelytől a párt a gazdasági konjunktúrát és saját politikai fellendülését várja - mondta a politikai elemző.

Ha a kormány ezeket a forrásokat "húsz-harmincéves algoritmusok alapján" költi el, akkor "a pénzek jelentős részét, akár a felét is felprédálhatja", olyan célokra fordítja, amelyek, bár bemutatók, fenntartásukra már nem lesz fedezet.Megújulás kellene

"A jobboldalnak az egyik alapproblémája, hogy ugyanazokkal a szavakkal ugyanazon a kapun akar bejönni, ahol kétszer már nem sikerült" - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tölgyessy Péter, aki szerint a baloldal részben azért nyerte meg az utolsó két választást, mert sokkal inkább képes volt a megújulásra, mint a jobb.

A politikai elemző hozzátette: a magyar jobboldalnak, és főleg a Fidesz vezetőinek egyik legtipikusabb hibája a "nagymellényűség"; már egy kis győzelem esetén is elbízzák magukat.

A jobboldalnak át kellene gondolnia a dolgait, ez azonban nagyon nehéz akkor, amikor ekkora az előnye a baloldallal szemben, illetve ennyire radikalizálódott a közönsége - fűzte hozzá.

Tölgyessy Péter úgy véli: bár a jobb- és baloldalt is sokan elutasítják, nincs mód arra, hogy új politikai erő szerveződjön. "Hatalmas a morgás és az elégedetlenség, de a kritikus tömeget ez nem éri el és nem tud megszerveződni" - mondta.

Orbán Viktor is lehet Gyurcsány Ferenc

A politikai elemző szerint Orbán Viktor számára figyelmeztetés lehet, hogy egy új közvélemény-kutatásban mindössze egy százalékkal előzte meg Gyurcsány Ferencet abban a kérdésben, hogy mennyire alkalmas miniszterelnöknek, holott Gyurcsány Ferencet meglehetősen alkalmatlannak tartják, csak Medgyessy Péter volt vele egy szinten.

"Orbán Viktor már két választást elveszített, történelmi a felelőssége" - jelentette ki Tölgyessy Péter, aki úgy véli: a legnagyobb ellenzéki párt is újra és újra belekerül abba a hazugságcsapdába, amibe Gyurcsány Ferenc is, és nem mondják meg, hogyan oldanák meg a problémákat, csak megvalósíthatatlan, ám rokonszenves dolgokat ígérnek.

Ebből akár vereség is lehet a következő választásokon, de kerülhet Orbán Viktor is olyan helyzetbe, mint Gyurcsány Ferenc: "ott a hatalom, de nem sokat ér, mert olyan programot vár az ország, amit nem lehet megcsinálni" - mondta a politikai elemző.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×