eur:
388.95
usd:
361.95
bux:
68638.95
2024. május 8. szerda Mihály

Németh Zsolt: Gyurcsány a putyini külpolitikát szolgálja ki

A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferencet, hogy ne vegyen részt a jövő héten Mordvinföldön megrendezendő finnugor fórumon, mert félő, hogy a találkozónak nem a finnugor népek identitásának megerősítése a célja, hanem Észtország elszigetelését eredményezheti - mondta Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője. A kormányszóvivő szerint a kormányfőnek semmi oka nincsen arra, hogy ne vegyen részt a csütörtöki találkozón.

A politikus a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a finnugor találkozón Észtország nem vesz részt, viszont a fórumon újabb Gyurcsány-Putyin találkozóra kerül sor.

"Gyurcsány Ferencnek az a szándéka, hogy részt vesz a találkozón, beleilleszkedik abba a tendenciába, hogy kiszolgálja a putyini külpolitika azon törekvéseit, amelyek egyértelműen az Európai Unió és a NATO meggyengítésére irányulnak" - fogalmazott Németh Zsolt.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke azt mondta, hogy az "észtmentes találkozó" a finnugor rokonság semmibe vételét és a finnugor kapcsolatok "lenullázását jelenti".

Németh Zsolt szerint Gyurcsány Ferenc azzal, hogy részt vesz a tanácskozáson, tovább rombolja Magyarország euroatlanti kapcsolatait.

Arra a kérdésre, hogy nem okozna-e diplomáciai bonyodalmat, ha a kormányfő netán lemondja részvételét a fórumon, Németh Zsolt azt válaszolta: a magyar-orosz kapcsolatokban ez okozhat "némi diplomáciai feladatot", de sokkal rosszabb lenne, ha a miniszterelnök elmenne az "észtmentes" találkozóra.

Budai Bernadett: az észtek is mennek


A kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy "Németh Zsolt pápább akar lenni a pápánál, mert olyanra kéri Gyurcsány Ferencet, amire az észt kormány sem kérte őt".

Budai Bernadett közlése szerint Magyarország sajnálja, hogy Észtország nem kapott meghívást a finnugor csúcstalálkozóra.

Az észt kormány egyébként szakértői szinten igen is képviselteti magát a találkozón - tette hozzá.

Mindezek ismeretében a magyar kormányfőnek semmi oka nincsen arra, hogy ne vegyen részt a csütörtöki találkozón - írta a kormányszóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Nem sikerült a Raiffeisen manővere, mégsem száll be a Strabagba

Nem sikerült a Raiffeisen manővere, mégsem száll be a Strabagba

A Raiffeisen Bank International igazgatótanácsa ma úgy döntött, hogy nem folytatja a Strabag részvényeinek a megvásárlására vonatkozó tranzakciót, miután nem sikerült kellő támogatást szereznie hozzá a hatóságoktól, pedig csökkenthette volna ezzel oroszországi kitettségét. A hírre negatívan reagált a bank árfolyama, jelenleg 3,2%-os mínuszban van a bécsi tőzsdén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×