eur:
388.67
usd:
360.92
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Népszavazás: saját magával szúrt ki a Fidesz?

Az Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára szerint az Országos Választási Bizottságnak mind a Fidesz, mind a Kálmán László nyelvész által benyújtott népszavazási kezdeményezéseket hitelesítenie kellene. Tóth Zoltán szerint ennek semmilyen jogi akadálya nincs.

Az Országos Választási Bizottságnak hitelesítenie kellene mindkét ellentétes tartalmú, de alkotmányosnak tekinthető kérdéscsomagot - mondta az InfoRádiónak az Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára.

Tóth Zoltán úgy látja: nincs akadálya a kérdések hitelesítésének, mert arról már döntött az Alkotmánybíróság, hogy ezekben a témákban lehet népszavazást tartani.

Mivel az összes kérdés az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyre vonatkozik, tehát a kezdeményezések alkotmányosak, törvényesek, az OVB-nek pedig minden ilyen kezdeményezést el kell fogadnia - tette hozzá.

Elvi kérdés

A szakértő szerint meg kell vizsgálni azt a kérdést is, hogy a Fidesz július 9-én pontban 16 órakor nyújtotta be újra kérdéscsomagját, holott a korábbi kérdések védettségének határideje éppen ekkor járt le.

"Az az elvi kérdés, hogy a 16:00 beleszámít-e még a védett időszakba, vagy már azon túl van" - mondta Tóth Zoltán.

Az Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára úgy véli, hogy ebben az időpontban a kérdések még védelem alatt állnak.

Az Országos Választási Bizottság visszautasíthatja a Fidesz kérdéseit, ha az újak benyújtásának idején a régebbiek még védettség alatt álltak - közölte a szakértő.Szerdán tárgyal az OVB

Összesen 11 kérdést tárgyal az Országos Választási Bizottság jövő hét szerdán. Ebből hármat a Fidesz, hármat pedig Kálmán László nyelvész nyújtott be szinte egy időben. E kérdések mellett másik öt, magánszemélyek által benyújtott kérdést bírál el az Országos Választási Bizottság ezen az ülésen.

A kórházprivatizációról, a gyógyszerforgalmazásról és a termőföldről szóló, kétféle megfogalmazású népszavazási kezdeményezés mellett a bizottság a trianoni békeszerződés évfordulójának nemzeti gyásznappá nyilvánításáról, az Európai Unió alapszerződésének magyarországi törvénybe iktatásáról, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulásról, és a több egészségbiztosítós modell bevezetésének megakadályozásáról szóló kérdéseket tárgyalja majd.

A héten Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere által kórházügyben benyújtott népszavazási kezdeményezést a bizottság nem a jövő héten tárgyalja.

Õszig nem lesz döntés

Ha bármelyik kérdést hitelesíti az Országos Választási Bizottság, azután 15 napig lehet a kezdeményezést megtámadni, majd az ügy az Alkotmánybíróság elé kerül.

A testület azonban a nyári szünet miatt legközelebb augusztus végén ülhet össze, és ekkor hagyhatja jóvá a kezdeményezéseket.

A Fidesz már hitelesített népszavazási kérdései is az Alkotmánybíróság jóváhagyására várnak.

Az AB eljárása után kezdheti meg a Fidesz vagy bármelyik magánszemély a referendumhoz szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtését, amire a kezdeményezőknek négy hónapjuk lesz.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×