eur:
389.74
usd:
364.92
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Törvényesnek találta a rendőrség fellépését a belső vizsgálat - a nap legfontosabb hírei

Alapvetően törvényesnek találta a rendőrség belső vizsgálata a tavaly október 23-ai rendőri fellépést, de megállapította azt is, hogy az intézkedések több eleme is szakszerűtlen volt. Az úgynevezett Papp-bizottság szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság biztosítási terve nem felelt meg a követelményeknek; nem kellő körültekintéssel és gondossággal jártak el a Fidesz Astoriánál tartott nagygyűlésének biztosításában.

A szakértők szerint a magasabb vezetői és irányító parancsnoki szinten elkövetett szakmai hibák hozzájárultak ahhoz, hogy a rendőrség az eseményeket nem minden esetben tudta a szükséges mértékben uralni és hatékonyan kezelni.

A bizottság úgy látja: a tömegoszlatásra használt gumilövedéknek és könnygázgránátnak sem a mennyisége, sem alkalmazási módja nem állt arányban a tüntetők fellépésének veszélyességével.

A fideszes Kontrát Károly a jelentéssel összefüggésben úgy nyilatkozott, hogy a megállapítások igazolni látszanak pártja korábbi álláspontját, amely szerint tavaly október 23-án a rendőrség súlyos jogsértéseket követett el.

Újabb MOL- és OTP-részvényeket venne az orosz milliárdos


38 milliárd forintos tőkeemelésről döntött a Megdet Rahimkulov és családja tulajdonában lévő Kafijat Befektetési és Vagyonkezelési Zrt. rendkívüli közgyűlése. A cél MOL- és OTP-részvények vásárlása.

A Cégközlönyben megjelent tájékoztatás szerint a 380 ezer darab, egyenként 100 ezer forint névértékű, névre szóló törzsrészvényt Megdet Rahimkulov jogosult lejegyezni.

A Kafijat május végén közölte, hogy csaknem 430 ezer darab MOL-papírt vásárolt, majd a júniusi újabb vétel után Megdet Rahimkulov és családja közvetett befolyása 5,25 százalék fölé növekedett a MOL-ban. Az üzletember egyes hírek szerint június végén 5-ről 10 százalékra növelte részesedését az OTP-ben; ezt Megdet Rahimkulov tagadta.

Orbán a kormányzati kapzsiságról

A Fidesz elnöke szerint az egészségügyi átalakítások mögött nem reformcélok állnak; mozgatórugójuk a kormányzati kapzsiság. Orbán Viktor a honlapjára feltöltött videón azt mondta: a kormányzatot nem az érdekli, hogy az egészségügyi ellátás jobb legyen.

Szerinte az igazi cél az, hogy a kabinethez kapcsolódó üzleti csoportok minél több pénzhez jussanak az egészségügyből. A politikus úgy vélekedett: a kórházakat azért zárják be, hogy az így felszabaduló értékes ingatlanokat a hozzájuk közel állóknak átjátsszák.Kevés a nyilvános várólista

Az előírások ellenére egyelőre csak néhány kórház vezet nyilvános várólistát a 160 egészségügyi intézmény közül - mondta el az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke. Kovácsy Zsombor az InfoRádióban hangsúlyozta: az idén csak százezres nagyságrendű bírsággal büntetik a mulasztást. Hozzátette: a szabályozás várhatóan jövő januártól lesz teljes, ekkor már a várólisták kezelését is ellenőrzik.

Magtárakban a termés 71 százaléka


Már a magtárakban van a kalászos gabonák termésének 70 százaléka - közölte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Benedek Fülöp hangsúlyozta: az őszi árpa, a repce és a magborsó aratása már befejeződött.

Az államtitkár szerint a gabonaárak magasabbak az előző évinél, a búzáért tonnánként 36-39, a takarmánybúzáért 33-35 ezer forintot adnak jelenleg a piacon. Hozzátette: a rozst, a zabot, valamint a tavaszi árpát még aratják.

Lejárt szavatosságú állateledel

20 tonna, részben jelöletlen, részben lejárt szavatosságú állateledelt foglalt le a hatóság egy gödöllői családi házban. A Pest megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője elmondta: a Hollandiából származó, engedély nélkül tárolt termékeket lakossági bejelentés alapján találták meg.

Hajós Ádám közölte: az ellenőrök a családi ház pincéjében nagy mennyiségű körömlakk-lemosót is találtak, ami arra utal, hogy meg akarták hamisítani az áru címkézését.

Terrorellenes bizonyítékok számítógépen


Ausztráliában a múlt hétvégi nagy-britanniai merényletkísérletekkel összefüggésben foglaltak le számítógépeket a hatóságok két kórházban. A komputereket a rendőrség feltételezései szerint a londoni és glasgow-i terrorcselekmények miatt Ausztráliában őrizetbe vett orvos használta. Helyi tájékoztatás szerint újabb négy külföldi gyanúsítottat hallgatnak ki, akik szintén orvosok.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×