eur:
388.93
usd:
361.81
bux:
68115.91
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Van egyáltalán nem egészséges élelmiszer?

Transz-zsírok, koleszterin, cukor - mindegyik káros az egészségünkre. Ellenségnek kikiáltani egyiket sem érdemes, a szakemberek egyetlen élelmiszerre sem mondják, hogy egészségtelen. A lényeg a mennyiség - mondja a Táplálkozástudományi Társaság elnöke.

Sosem állították azt a táplálkozástudományi szakértők, hogy egyes élelmiszerek egészségtelenek, vannak azonban olyanok, amelyekből gyakran és sokat, vagy ritkán és keveset ajánlanak - mondta az InfoRádiónak a Táplálkozástudományi Társaság elnöke.

Barna Mária hozzátette: ma is javasolt, hogy kevesebb tojást egyenek azok, akiknek magasabb a koleszterinszintjük, de nem olyan szigorú ez a korlátozás, mint korábban, hiszen a szakemberek már tudják, hogy a szervezetben keletkező koleszterin is hasonló.

A vajról és a margarinról szólva a Táplálkozástudományi Társaság elnöke közölte: régebben a keményítést hidrogénezéssel végezték, aminek hatására úgynevezett transz-zsírok keletkeztek. Ezeknek olyan a hatásuk, mint a telített zsírsavaknak, tehát növelik a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Ma a margarinok már más módszerrel készülnek, a sütőzsírokat azonban érdemes lenne ebből a szempontból megvizsgálni - fűzte hozzá Barna Mária.

Előfordul, hogy rövid időn belül egymásnak ellentmondó tanácsokat, javaslatokat is olvashatnak azok, akiket foglalkoztat az egészséges táplálkozás.

A szakértő elmondta: vannak bizonyos kérdések, amelyekben egyetértés van a szakemberek között, a tudomány azonban gyorsan produkálja az újabb és újabb eredményeket. Ezeknél értékelni kell, hogy milyen forrásból származik az információ.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Hamarosan érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Hamarosan érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×