eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Ítéletidő közeledik, jégesővel, felhőszakadással

A kánikulát csütörtök délután és este viharos széllökések, jégeső és felhőszakadás válthatja fel - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Elsősorban a Dunántúlon, esetleg északkeleten lehet rossz időre számítani.

A csütörtök délutáni órákig helyenként, nagyobb valószínűséggel a Dunántúlon, kisebb valószínűséggel északkeleten zivatar, esetleg intenzív zivatar is kialakulhat - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja.

Késő délutántól nyugat felől intenzív vagy heves zivatarok is várhatóak, amelyek fokozatosan kelet felé helyeződve várhatóan az éjféli, a péntek kora hajnali órákban hagyják el keleti határainkat. Több helyen intenzív, vagy heves zivatar is kialakulhat.

Ezek környezetében viharos széllökések (80-110 km/h), jégeső (2-5 cm közötti) illetve felhőszakadás (30-50 mm) is kialakulhat.

Este a Kisalföldön és a közép-dunántúli régióban az északnyugatira forduló szelet zivataroktól függetlenül is kísérhetik viharos (60-75 km/h körüli) széllökések.

A középhőmérséklet csütörtökön az északkeleti országrész kivételével még többfelé meghaladja a 25, néhol a 27 fokot.

Németh Lajos meteorológus az InfoRádióban elmondta: csütörtökön az ország több pontján is veszélyben volt a 37 Celsius fokos melegrekord, több helyen mértek 35-36 fokot.

A kánikula ára az, hogy nyugat felől, Ausztria irányából viharfront éri el az országot, szélviharral, felhőszakadással, jégesővel. Nehéz kiszámítani érkezésének időpontját, valószínűleg este 20 óra tájékán éri el Magyarországot, 100-110 kilométer/órás sebessséggel lecsap a Balatonra is - mondta el Németh Lajos.

A meteorológus szerint a vihar a késő esti órákban éri el a fővárost, a keleti megyéket pedig hajnalban, majd elhagyja Magyarországot.

Pénteken 29-34 fok lesz, de délután és este újabb, a csütörtökinél is intenzívebb vihar várható. Németh Lajos szerint az igazi felfrissülés keddtől jöhet, egészen július első napjaiig 20-25 fok lesz a legmagasabb hőmérséklet.

Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×