eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Katasztrófa után többen kötnek biztosítást

Nem volt biztosítása annak az újpalotai társasháznak, ahol a csütörtöki tűz keletkezett. A Magyarországi Társasházak Országos Szövetségének elnöke az InfoRádióban elmondta: a társasházak nem kötelezhetők közös biztosítás megkötésére.

Kaplonyi György közölte: a szerződés szabadságának elve miatt nem kötelezhetők a társasházak közös biztosítás megkötésére.

Társasház külön közgyűlési határozattal vagy a költségvetés részeként dönthet közös biztosításról, ezután tud a közös képviselő lépni - jelentette ki a Magyarországi Társasházak Országos Szövetségének elnöke, hozzátéve: a társasházak körülbelül 50-70 százalékának van közös biztosítása.

Kaplonyi György kitért arra is, hogy a tapasztalatok szerint egy-egy nagy tűzeset vagy más jelentős kár után kap lendületet a biztosításkötés.

Alulbiztosított lakások

Nagyobb káreseményeknél általában megelőlegezik a biztosítók a kár megtérítését, majd később a vizsgálatok lezárásánál számolnak el az ügyféllel - mondta a pénzcentrum.hu biztosítási elemzője. Józsa Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a lakásbiztosításoknál is figyelni kell az értékkövetésre.

Az elemző hozzátette: ilyenkor az érintett biztosítótársaságok közösen lépnek fel.

Felmérések szerint a magyarországi lakások egyharmada semmilyen biztosítással nem rendelkezik. Általános az is, hogy alulbiztosított az ingatlan. Ez azt jelenti, hogy nem akkora értékre szól a biztosítás, amennyit a lakás, illetve a benne lévő ingóságok érnek.

Ez azért fordul elő gyakran, mert az emberek többsége akkor köti meg a biztosítást, amikor veszi a lakást, a vételi értéken, de azt már nem veszik figyelembe, hogy az ingatlan értéke is növekszik, és azt sem, hogy egyre több az értékes ingóság a lakásban.

Pedig, ha bizonyos időszakonként, nagyjából 5 évenként, felülvizsgálná a biztosítási szerződést, és módosítja az értéknövekedésnek megfelelően, akkor egy sajnálatos tűznél, vagy betörésnél az érintett megkaphatná az őt ért kárnak megfelelő összeget, igaz, ez azzal jár, hogy egyre magasabb biztosítást is fizet - hangsúlyozta Józsa Ferenc.

Ha nincs a háznak és nincs a lakásnak sem biztosítása, akkor - az önerőn kívül - csak az önkormányzattól remélhetnek segítséget a károsultak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×