eur:
389.29
usd:
362.2
bux:
67966.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Takács Albert lesz az új igazságügy-miniszter

Elvállalja az igazságügyi és rendészeti minisztérium irányítását Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának leköszönő általános helyettese.

A kormányfő a hétvégén közölte, hogy a rendőrségi botrányok miatt felmentését kérte Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter.
Gyurcsány Ferenc azt is elmondta: május végén távozik posztjáról Bene László országos, és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány, valamint Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat vezetője is.

A miniszterelnök bejelentette: azt várja Takács Alberttől, hogy a rend és a szabadság "kéz a kézben járjon", és a tárcavezető legyen kétszeresen kemény a rendőri bűnözéssel szemben.

"Tegye világossá: rendőr bűnnel csak bűnüldözőként, nem pedig bűnelkövetőként találkozhat" - fogalmazta meg elvárását az igazságügyi tárca élére jelölt politikustól Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy továbbra is megvédi a rendőrséget a politikai természetű támadásoktól, de hozzátette: megköveteli, az új miniszter segítse elő, hogy a rendőrség óvja és védje a demokratikus szabadságjogokat, illetve védje meg magát is a bűnözéstől.

"Legyen a rendőrség szolgálatkész és tisztességes, a törvényt betartó polgárokkal szemben előzékeny, a törvényt megszegőkkel szemben a lehető leghatározottabb, de végig jogszerű, (...) és legyen legalább kétszeresen kemény a rendőri bűnözéssel szemben" - hangsúlyozta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy az igazságügyi tárca jövőbeli vezetőjétől azt is várja, segítse az embereket és a vállalkozásokat, és sikeresen fejezze be a rendőrség és a határőrség integrációját, amiről megjegyezte: semmiképpen sem lehet aktuálpolitikai viták tárgya.

Takács Albert a sajtótájékoztatón közölte: a rend, a szabadság, a biztonság és a bizalom jellemzi majd tevékenységét. Kiemelte: szolgáltató jellegű minisztériumot kíván működtetni.

Mint mondta, nagy hangsúlyt helyez a rendőrséggel kapcsolatos munkára, illetve mindent megtesz annak érdekében, hogy a testületet ne érjék politikai támadások.

"Mint ahogy a rendőrséget megpróbálom megvédeni ezektől a káros hatásoktól, úgy határozottan állítom, ígérem, hogy ki fogom őket szolgáltatni az igazságszolgáltatásnak minden egyes esetben, ha ennek a szükségessége felmerül" - emelte ki Takács Albert.

A miniszterjelölt feladatai között említette a polgári és a büntető törvénykönyv, illetve a szabálysértési kódex módosítását, a schengeni csatlakozás zökkenőmentes lebonyolítását, az alkotmányozást, a szolgáltató jellegű közigazgatás megteremtésében való részvételt, ezzel összefüggésben pedig deregulációs program kidolgozását.

A rendőrséget először az őszi utcai rendzavarások kezelése miatt érte bírálat; a legutóbbi, nagy felháborodást kiváltó eset az volt, amikor a gyanú szerint a Rendészeti Biztonsági Szolgálat 5 tagja részt vett egy 21 éves lány utcai megerőszakolásában Budapesten.

Félmegoldásnak tartja Takács Albert miniszteri jelölését az MDF, mert a Belügyminisztérium hiányzik a kormányzati szerkezetből - mondta az MDF frakcióvezetője.

Herényi Károly közölte: bár felkészült szakembernek tartják Takács Albertet, jelölése nem orvosolja a jelenlegi problémákat.

A Fidesz álláspontja szerint Takács Albert szakmailag alkalmatlan arra, hogy rendészeti miniszter legyen - jelentette ki Répássy Róbert, a legnagyobb ellenzéki párt frakcióigazgatója.

"Takács Albert szakmailag alkalmatlan arra a feladatra, amely most a rendészeti miniszter előtt áll, vagyis arra, hogy rendet csináljon rendőrségnél" - mondta Répássy Róbert.

"Rendben lévőnek találjuk a jelölést, hiszen Takács Albert felkészült erre a pozícióra" - összegezte a KDNP véleményét Halász Zsuzsa szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×