eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nyilvánosságra hozhatók a várólisták - a nap legfontosabb hírei

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának Majtényi Lászlót, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa posztjára Kállai Ernőt jelölte Sólyom László köztársasági elnök.

Majtényi László korábban adatvédelmi biztos volt, jelenleg az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője. A jelölt közölte: megválasztása esetén az ombudsmani intézmény jogi karakterét erősítené.

Kállai Ernő, a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének munkatársa. Õ azt mondta: országgyűlési biztosként a tizenhárom nemzeti és etnikai kisebbség érdekét egyformán szeretné képviselni.

Ombudsmant a köztársasági elnök jelölése alapján az Országgyűlés választ kétharmados többséggel. A képviselőcsoportok várhatóan két héten belül alakítják ki álláspontjukat a jelöltekről.

Ötmilliárd forinttal járul hozzá az állam az agrárkárenyhítési alaphoz a fagykárok miatt nehéz helyzetbe került gazdák támogatása érdekében.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a kormányülés után azt mondta: ha a parlament által megszavazott törvénymódosítást Brüsszel is jóváhagyja, akkor a termelők július 15-ig csatlakozhatnak a kárenyhítési rendszerhez.

Gráf József közölte: eddig csaknem 20 ezer termelő jelentette be, hogy elfagyott a termés, a kár összességében elérheti a 40 milliárd forintot.

Hozzátette: a gazdák várhatóan kedvezményes kamattal juthatnak hozzá hitelekhez is.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke továbbra is hektáronként 100 ezer forint gyorssegélyt szorgalmazott az érintett termelőknek.

Az adatvédelmi biztos szerint nem ellentétes a jogszabályokkal a kórházi várólisták nyilvánosságra hozatala. Péterfalvi Attila hangsúlyozta: a listán szereplő adatok alapján nem lehet megállapítani a betegek személyazonosságát.

Az ombusdman azután készítette el állásfoglalását, hogy az elmúlt napokban többen tiltakoztak a várólistákon szereplő adatok nyilvánosságra hozatala ellen.

Hangsúlyozta: a kórházak által az interneten kötelezően közzétett várólistákon minden beteg egy úgynevezett egyedi azonosítót, vagyis kódszámot kap, így a listán szereplők személyazonossága nem állapítható meg.

Az Amnesty International szerint Magyarországon tavaly is folytatódott a roma közösséggel szembeni diszkrimináció.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete Londonban kiadott éves jelentésében azt írta: a cigányságot hátrányos megkülönböztetés érte az oktatásban, a lakáspolitikában és a foglalkoztatásban is.

A dokumentumban az is szerepel, hogy az őszi zavargások idején a rendőrség válogatás és figyelmeztetés nélkül alkalmazott gumilövedékeket, vízágyút és könnygázt az erőszakos és a békés tüntetők ellen, őrizetbe vett tiltakozókat vert meg, és 18 év alattiakat felnőtt őrizetesekkel együtt tartott fogva.

Az Amnesty International megállapításai miatt a Fidesz a családon belüli erőszak törvényi megalkotásáért felelős kormányzati szervezetek meghallgatását kezdeményezi.

Strasbourgban jóváhagyta a roaming mobiltelefonálási díjak csökkentéséről szóló javaslatot az Európai Parlament.

A megállapodás alapján a külföldről kezdeményezett hívások ára legfeljebb 50 eurócent lehet percenként, a fogadott roaminghívásokért pedig maximum 24 centet kérhet a szolgáltató.

Ez 70 százalékos csökkenést is eredményezhet a hívási díjakban, és 2009-ben további mérséklés is várható. Az új, minden tagállamra kötelező rendelet júniusban jelenik meg az Európai Unió hivatalos lapjában.

Genfben a madárinfluenzavírus-minták megosztásáról állapodott meg az Egészségügyi Világszervezet 193 tagállama.

A dokumentum a hatékony védőoltások kifejlesztéséhez szükséges. Az egyezség annak a vitának vet véget, amelyben a fejlődő államok nehezményezték, hogy egy esetleges világjárványnál nem részesülnének a gazdagabb országokkal egyenjogú oltóanyag-ellátásban.

Irán az elmúlt hónapokban csaknem megduplázta az urándúsításhoz használható, már üzemelő gázcentrifugák számát a natanzi atomközpontban.

Ez a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelentéséből derül ki, amelyet eljuttattak az ENSZ Biztonsági Tanácsához.

A dokumentum szerint Irán ismét figyelmen kívül hagyta a Biztonsági Tanács követelését, hogy szüntesse be az urándúsítást. A nemzetközi közösség attól tart, hogy Irán nukleáris fegyver előállítására törekszik, Teherán viszont azt állítja: mérnökei atomerőművek működtetéséhez megfelelő anyagot akarnak előállítani.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×