eur:
389.28
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Amnesty-kritika a rendőrséggel szemben

Az őszi zavargások idején alkalmazott túlzott mértékű rendőri erőszakkal, a romák diszkriminációjával és a nők elleni erőszakkal foglakozik éves jelentésben az Amnesty International. A szervezet 150 országot vizsgált.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének most nyilvánosságra hozott éves jelentésében az áll, hogy a magyar rendőrök az őszi zavargások idején túlzott mértékű erőszakot alkalmaztak; figyelmeztetés nélkül vetettek be gumilövedéket, vízágyút és könnygázt a békés és erőszakos tüntetők ellen egyaránt.

A szervezet jelentése kitér a nők elleni erőszakra is, kifogásolja, hogy családon belüli erőszak elkövetése esetén a rendőrök nem sok mindent tehetnek.

Bár létezik a távoltartás intézménye, határozatot csak akkor lehet hozni a bűncselekmény elkövetőjével szemben, ha már megindult az eljárás - mondta a jelentést ismertetve a szervezet igazgatója.

Továbbra is diszkriminálják a romákat - olvasható a jelentésben. Fodor Márk szerint az oktatásban, a lakáspolitikában és a foglalkoztatásban is hátrányos megkülönböztetés éri őket.

Fidesz: helyes volt a kormánybírálata

A Fidesz szerint az Amnesty International éves jelentése bizonyítja azok igazát, akik a tavaly őszi események kapcsán a bírálták a kormányt és a rendőrséget - mondta Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság fideszes elnöke.

Hozzátette: sokaknak kellene utólag bocsánatot kérni azokért a rágalmakért, amelyekkel "megpróbálták pártpolitikai ügyként beállítani" ezeket az emberi jogi problémákat.

Gál J. Zoltán: nem kell politikai vita

Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára emlékeztetett arra, hogy a jogvédő szervezet a tavaly őszi eseményeket békésnek induló, de erőszakossá váló cselekményeknek nevezte.

Az államtitkár kitért arra, hogy az AI jelentése megfontolásra érdemes, de nem alkalmas "napi politikai tőke kovácsolására".

"Magyarországon a rendőrségen belül, a rendőrséggel kapcsolatos szabálysértések ügyében kialakult rendszer van. Ez az október 23-ai események után is működött, ismertek a bírósági eljárások" - hangsúlyozta Gál J. Zoltán.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×