eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Pozitív diszkriminációt alkalmaznak a fejlesztési pályázatoknál

27 milliárd forint értékben hirdették meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális operatív programjainak első pályázatait. A hét régióban 10 témakörben lehet pályázni.

Közoktatásra, iparipark-fejlesztésre, akadálymentesítésre, útfejlesztésre lehet többek között uniós forrásból pályázni a most meghirdetett Regionális Operatív Programok keretében.

A fejlesztéspolitikai kormánybiztos elmondta: azok a kiírások nyílnak meg, amelyekről Brüsszellel már egyeztettek, és bírják az EU támogatását.

Bajnai Gordon hozzá tette: jelenleg 27 milliárd forintos keretösszeg áll a 7 régió rendelkezésére. Hogy hol, mire költenek, arról pedig a Regionális Fejlesztési Tanácsok döntenek - mondta a kormánybiztos. Bajnai Gordon kiemelte, hogy a jövőben változik a pályázati rendszer.

A kormánybiztos hozzá tette: a pozitív diszkrimináció elvét alkalmazzák, azaz a hátrányos helyzetű régiókban kisebb önrész kell a pályázatokhoz. Hiller István oktatási miniszter arról beszélt, hogy csak a Közép-Magyarországi régióban mintegy 5 milliárd forint áll idén rendelkezésre közoktatás-fejlesztésre.

A Közép-Magyarországi régióban elsőként az iskolafölújítási programot hirdették meg. A regionális tanács elnöke elmondta: azért döntöttek emellett, mert az országos trenddel ellentétben náluk jelentősen nőtt a gyermekek száma. Szabó Imre szerint komoly gondot jelent a megfelelő óvodák, iskolák biztosítása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×