eur:
397.38
usd:
360.28
bux:
72123.85
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

A magasabb iskolai végzettség a hosszabb élet titka

Országszerte nőttek a különbségek az egyes társadalmi rétegek között, és ma már a tehetősebb budai kerületekben akár tíz évvel is tovább élnek a budapestiek, mint a Józsefvárosban - számolt be a legfrissebb tendenciákról a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. Daróczi Etelka hozzátette: a hosszabb élet titka nem elsősorban az anyagi háttér, hanem az iskolai végzettség.

Az élettartamban tapasztalható területi különbségek mögött az ott élők iskolai végzettsége szerinti eltérések játszanak szerepet - mondta az InfoRádiónak a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

A felsőfokú végzettségűek és a nyolc általánost végzettek várható élettartama közötti különbség a 12 évet is elérheti a férfiaknál, ami valóban döbbenetes - tette hozzá Daróczi Etelka.

Kifejtette, hogy Budapesten még erőteljesebbek a különbségek. A hetedik és második kerületben élő férfiak esetében 8-10 év a születéskor várható élettartam különbsége - közölte Daróczi Etelka.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa kiemelte, hogy az iskolai végzettség áttételesen hat a halandóságra és a várható élettartamra azáltal, hogy
magasabb jövedelem, mások a munkavégzés körülményei, és jobbak a diplomások ismeretei és kapcsolatai.

Az életkilátások nem Budapesten, hanem az 50 és 100 ezer, valamint a 100 és 300 ezer fős településeken élőknél a legjobbak - tette hozzá Daróczi Etelka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×