eur:
394.5
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Az útdíj elől a településekre menekülnek a teherautók

Több Pest megyei településen jelentősen megnőtt a tehergépjármű-forgalom az útdíj április 1-jei bevezetése óta, bár nem mindenhol érezhető a változás. A Magyar Közút Kht. korábban azt ígérte, hogy amennyiben tényleg elkerülnék a teherautók a fizetős útszakaszokat, súlykorlátozást fognak bevezetni a településeken áthaladó utakon.

Pest megyében április elsejétől a 2/A gyorsforgalmi út Budapest és Vác közötti szakaszán, a 10-es főút Pilisvörösvár és Budapest közötti szakaszán, és az 51-es főút Kiskunlacháza és Dömsöd közötti szakaszán kell útdíjat fizetniük a 3,5 tonnánál nehezebb járműveknek. Emiatt terelődhet a teherforgalom a továbbra is ingyenes, ám más településeken áthaladó útvonalakra.

Már most érezhető, hogy átterelődött a tehergépjármű forgalom egy része a 2/A gyorsforgalmi útról a régi 2-es útra - mondta az InfoRádiónak Sződliget polgármestere, Bábiné Szottfried Gabriella.

Zsámbék polgármestere, Lovas Lajos is arról számolt be, hogy növekedett a településen áthaladó forgalom. "Ha nem is számottevően, de növekedett a forgalom, amely egyébként amúgy is az elviselhetetlenség határát súrolja. A Tinye-Tök-Perbál-Zsámbék útvonalon kerülik el a zsúfolt 10-es utat, és az elkerülő út hiánya miatt percenként száguldanak át olyan kamionok, amelyek a környező házakban is károkat okoznak" - tette hozzá a városvezető.

Varga Péter, Kunszentmiklós önkormányzatának városüzemeltetési ügyintézője szerint azonban nem nőtt a teherforgalom a városban, mióta útdíjat kell fizetni az 51-es főúton. Kifejtette: a Kiskunlacháza és Bugyi környéki sóderbányák közelsége miatt elég sokan foglalkoznak szállítással, vagyis reggel és a délutáni órákban is elég nagy a forgalom, de napközben nem érzékelhető változás.

A Magyar Közút Kht. korábban azt ígérte, hogy amennyiben tényleg elkerülnék a teherautók a fizetős útszakaszokat, súlykorlátozást fognak bevezetni a településeken áthaladó utakon. Több helyen azonban már most is érvényben van valamilyen korlátozás, ám a tapasztalatok szerint ennek ellenére áthajtanak a kamionok a településeken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×