eur:
389.35
usd:
362.43
bux:
68685.16
2024. május 8. szerda Mihály

Nehéz nap után, nehéz nap előtt Ferihegyen

Általános sztrájkot is hirdethetnek a ferihegyi dolgozók szakszervezetei, ha továbbra sem állapodnak meg a Celebi GH Kft. menedzsmentjével. A csütörtök délután kezdett sztrájk eddig nem okozott nagyobb fennakadást a repülőtéren. Csütörtökön öt, pénteken húsz járatot kellett törölni.

Továbbra sem született megállapodás a Celebi GH Kft. menedzsmentje és a cég által alkalmazott földi kiszolgáló személyzet között a Ferihegyi Repülőtéren - mondta Csorba Attila, a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének vezetője. Így bár szombaton fél háromkor a mostani munkabeszüntetés befejeződik, amennyiben továbbra sem tudnak megállapodni a felek, a munkavállalók újabb sztrájkot hirdetnek majd.

"Mi a megoldásban vagyunk érdekeltek, ha nem lesz megegyezés, akkor a munkavállalókkal közösen, illetve az öt szakszervezet képviselőivel el fogjuk dönteni, hogy milyen lépéseket kell, vagy tudunk tenni. Nagy valószínűséggel, ha nem tudunk megegyezni, akkor az sincs kizárva, hogy egy általános sztrájk lesz Ferihegyen" - hangsúlyozta Csorba Attila.

A sztrájkoló földi kiszolgáló személyzetet foglalkoztató Celebi GH Kft. menedzsmentje a korábbi egyeztetésen négy százalékos alapbéremelést, és ezen kívül három százalékos, teljesítménytől függő emelést javasolt. A munkavállalók érdekeit védő szakszervezetek azonban ragaszkodtak a tíz plusz öt százalékos béremeléshez és a jelenlegi munkarend megtartásához.

Ahogy csütörtökön, pénteken sem okozott túl nagy fennakadást a reptéren a Celebi alkalmazottjainak sztrájkja. Ez a cég tizenöt légitársaság földi kiszolgálását végzi. A Malévnek és a SkyEurope-nak saját kiszolgáló személyzete van, de a minimális ellátást az érintett társaságok többsége is tudta biztosítani a sztrájk alatt.

Pénteken nem indított járatot az easyJet, a Lufthansa és az Alitalia, de a British Airways járatai között is volt, amelyiket törölni kellett.

Nem biztos, hogy törölni kell


Szombaton tizenhat induló és tizennyolc érkező járatot érint a munkabeszüntetés, de az eddigi tapasztalatok tükrében azonban nem biztos, hogy az összes járatot törölni kell.

A Budapest Airport Zrt. szóvivője az Inforádióban azt mondta: azért kellett a vártnál kevesebb járatot törölni, mert a légitársaságok többsége saját személyzettel megoldotta a földi kiszolgálást.

Szollár Domokos közölte: a cégek segítik egymást, a szabad helyekre átveszik másik társaság utasait. Hangsúlyozta: a helyzet folyamatosan változik, ezért indulás előtt mindenképpen érdemes érdeklődni az érintett légitársaságnál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×