eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Névházasságokkal jönnek az afrikai bevándorlók

Az elmúlt időszakban ugrásszerűen megnőtt az olyan afrikai országokból érkezők száma, akik - magyarországi tartózkodásuk legalizálása érdekében - "névházasságot" kötöttek - derül ki a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) elmúlt évi tevékenységéről készített, az interneten nyilvánosságra hozott évkönyvből.

Mint írják, az érintettek illegálisan érkeztek az országba, és az illetékes idegenrendészeti hatóságnál különböző jogcímeken tartózkodás iránti kérelmet nyújtottak be.

Amikor a hatóság ezt a kérelmet a feltételek hiányában elutasította, az érintett külföldiek "névházasságot" kötöttek magyar állampolgárságú nőkkel, majd családegyesítő vízum iránti kérelmet adtak be.

Az esetek többségében a kérelmezők ügyében egy budapesti ügyvédi iroda járt el - teszi hozzá a hivatal.

Új módszer az is, hogy egyes ázsiai országok állampolgárai közül először a feleség érkezik Magyarországra, majd a menekültstátus megszerzését követően megjelenik a férje is, és családegyesítésre hivatkozva letelepedési engedélyért folyamodik.

Az NBH elemzése szerint Magyarország több távol-keleti állam számára egyre inkább célországgá válik.

A hivatal információi szerint az illegálisan Nyugat-Európába igyekvő migránsok szállítására egyes embercsempész csoportok újabban igénybe veszik a Dunán közlekedő teherszállító hajókat.

A módszer lényege: a Magyarországon áthaladó folyami uszályok kapitányai maguk választhatják ki, hogy az illetékes szervektől melyik kikötőnél kérik a vízi jármű kiléptetését, ezt az északi folyószakaszon például Esztergomnál vagy Komáromnál tehetik meg. Útlevélkezelésre ezt követően már csak Pozsonyban vagy Bécsben számíthatnak, így útközben gyakorlatilag kockázat nélkül vehetnek fel a fedélzetre migránsokat vagy csempészárut.

Az illegális migráció megjelenési formái közül a legálisan működő utazási irodák "vízumüzletei", a beutazási és a tartózkodási tilalom névváltoztatással történő kijátszása, a Magyarországon keresztül Délnyugat-Európába irányuló szervezett embercsempészet, valamint a hamis tartózkodási engedéllyel történő utaztatás a leggyakoribbak.

A jogsértő tevékenységek az esetek egy részében csempésztevékenységgel - ember, kábítószer, benzin, cigaretta -, illetve esetenként korrupciós törekvéssel egészülnek ki.

Az NBH információi szerint egyes kelet-európai vállalkozók jelentős bevételhez jutnak a magyar turistavízumok ügyintézésével: az országukban működő utazási irodák begyűjtik az igényeket és - anélkül, hogy a kérelmezőknek személyesen meg kellene jelenniük - csoportosan szerzik be a magyar turistavízumot a főkonzulátustól.

Ebben néhány magyarországi szálláshely üzemeltetője is közreműködik, ők igazolják a kérelmezők turista célú tartózkodását.

Az így megszerzett vízumok egy részével érkezők azonban legfeljebb egy éjszakát töltenek az adott szálláshelyen, majd továbbutaznak Délnyugat-Európa felé.

Az NBH szerint a válságövezetek számának gyarapodása miatt várható, hogy növekszik az illegális migránsok száma.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×