eur:
388.5
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hiába kapja az ország olcsóbban a gázt, a lakosság nem fizet kevesebbet

A Népszabadság azt írja, hogy Magyarország 10 százalékkal olcsóbban kapja a gázt az orosz Gazpromtól, mint három hónappal ezelőtt. Tavaly év végén még 300 dollárt fizettünk minden ezer köbméterért. Ez az első negyedévben 290 dollár lett, április elsejével viszont már "csak" 270 dollár a tarifa. Mindeközben a forint is erősödött. A gazdasági tárca mindeközben csak arról beszél, hogy az áremelés nem indokolt.

A Magyar Nemzetben az áll, hogy Magyarországra továbbra is a határon túli magyarok vándorolnak be a legnagyobb számban, de lassan célországgá válunk több távol-keleti állam számára is. Megjelentek a közel-keleti válságövezetek állampolgárai és az afrikaiak is - idézi a lap a Nemzetbiztonsági Hivatal migrációs jelentését.

Az NBH-nak ma már bizonyítékai vannak arról, hogy az illegális migráció támogatását olyan bűnözői csoportok irányítják, amelyek feketeprofitjukból nemcsak az államigazgatási és a rendvédelmi szervek munkatársait igyekeznek megnyerni, hanem a politikai döntés-előkészítés szintjén is kapcsolatokat keresnek.

Az Index.hu-n olvasható, hogy 2006-ban a világon 96 milliárd dollárt költöttek pornográf termékekre, azaz másodpercenként 570 ezer forintot. A világ teljes pornóbevételének harmada, 27 ezer milliárd forint köt ki Kínában, Európa szinte nem is létezik a pornóbevételek térképén. Az Internet Filter 2006-os statisztikája ráadásul nem is számol a prostitúcióval. De kiderült, hogy a nők negyede szexfüggő, a gyerekek házifeladat készítés közben pornót néznek, az idősek meg a szexjátékokat keresik.

A Világgazdaság arról ír, hogy 800-1.100 milliárd eurónyi beruházást kell végrehajtania az EU-nak ahhoz, hogy 2020-ra teljesíteni tudja klímavédelmi céljait - állítja a McKinsey tanácsadó cég. Ez évi 60-80 milliárdos (a jelenlegi uniós büdzsé kétharmadát kitevő) invesztíciót jelent. Magyarországon a Pénzügyminisztérium becslése szerint a környezetvédelmi tárca jelenlegi éves kiadásainál négyszer nagyobb költségek jelentkeznek. Hazánk éghajlatvédelmi terveit 2025-ig egy még a tavasz folyamán elkészülő stratégia foglalja majd össze.

A Napi Gazdaság számol be arról, hogy a Magyarországon működő legnagyobb gyógyszergyártók, "értelmező hirdetésben" próbálják meg az egészségügyi tárca "gyógyuljon olcsóbban" mottója kampánya által keltett félreértéseket tisztázni. A gyártók csaknem ugyanannyit költenek akciójukra, mint a minisztérium.

Fél évtized töretlen adóteher-csökkenési tendenciája tört meg az Európai Unióban. Az Eurostat adatai szerint 2005-ben az EU 25 tagországában az adó- és járulékelvonások átlagosan a GDP 40.9 százalékát tették ki, csaknem fél százalékponttal többet, mint egy évvel korábban. Magyarország ekkor még stagnáló pályán volt: a 2005-ös mutató megegyezik a 2000. évi adattal.

Az unió a mostani adóemelkedéssel a 2001-re jellemző szint körülire tornászta fel magát. Ebből az egyes országok nagyon eltérő mértékben vették ki a részüket. A legnagyobb emelkedés három 2004-ben csatlakozott országban történt. Ciprus 2.1, Málta és Lengyelország 1.5-1.5 százalékponttal növelte GDP-arányos adóterhelését. Az átlagot azonban bizonyára sokkal inkább befolyásolta a jóval nagyobb gazdaságnak számító Spanyolország 1 százalékpontos terhelésnövekedése, illetve a francia mutató 0,8 százalékpontos emelkedése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×