eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

"Az orvos is csak ember, még ha ritkán is látszik rajta"

Ritka kivételnek számít az az elbocsátott orvos, aki 10 vagy 20 év munkával a háta mögött átképezteti magát, és másik településen keres munkát - mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosi Kamara elnöke. A kormányzat elképzelései szerint sokuknak ezt kellene tenniük.

Az egészségügyben történő szerkezetátalakítás következtében 1.500-2.000 orvos kerül utcára. Éger István szerint többségük inkább külföldön keres majd munkát.

A kamara elnöke szerint az orvosok már azzal áldozatot vállalnak, hogy sokkal tovább tanulnak, és sokkal később kezdhetnek el egzisztenciát építeni, mint más szakmák képviselői.

Az orvosok az első szakvizsgát nagyjából 30 éves korukra teszik le. Ekkor bruttó 127 ezer forintra jogosultak az állami egészségügyi rendszerben.

Ezzel szemben kortársaik már több éves karriert tudhatnak maguk mögött, és családot alapítottak.

"Szegény orvos is csak emberből van, még ha ez ritkán is látszik rajta" - mondta Éger István, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakma elsajátításához, a betanuláshoz is még hosszú évek kellenek.
Ha egy orvos mindezek után 40 évesen elveszíti a munkáját, természetes, hogy nem kezdi elölről a karrierjét.

Már csak azért sem, mert a választott hivatásán belül elsajátított egy szakmát, más területen viszont pályakezdő lenne.

Egy szakvizsga megszerzése öt évet vesz igénybe, és ez idő alatt senki nem tartja el az orvost - mondta Éger István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×