eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Több gyerek születne, ha másképp gondolkodnánk?

Évtizedek óta nem fordult elő, hogy olyen kevés házasságot kötöttek volna Magyarországon mint idén januárban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Az év első hónapjában a népességfogyás mértéke is nagyobb volt, mint tavaly ebben az időszakban. Tóth Olga szociológus szerint azokban az országokban több a születés, ahol - a konzervatív felfogással ellentétben - a férfiak nagyobb részt vállalnak a gyermeknevelésben.

Nemcsak magyar tendencia, hanem az egész iparosodott modern világra jellemző, hogy a fiatalok egyre kevésbé választják a hagyományos párkapcsolati formákat - mondta el az InfoRádiónak Tóth Olga szociológus.

Sokan úgy gondolják, hogy nincs lényegi különbség a házasság nélküli együttélés, illetve a hivatalos házasságkötés között, így sokan tudatosan választják az előbbit - tette hozzá a társadalomtudós.

Kevesebben szülnek így

Tóth Olga közölte: a demográfiai adatok azt mutatják, hogy hosszú távon az együttélésekből kevesebb gyerek születik, mint a házasságokból, ez pedig az elöregedő társadalmaknak komoly gondokat okozhat.

Magyarországon az együttélési párkapcsolati forma viszonylag új, így nem lehet tudni, hogy csupán elhalasztott házasságkötésekről van-e szó, vagy a fiatalok végleges együttélést választanak-e, hiszen sokan több együtt töltött év után mégis frigyre lépnek - fűzte hozzá a szociológus.

Szemléletváltás szükséges

A társadalomtudós szerint azonban Magyarország is hasonlítani fog a nyugat-európai országok többségéhez, vagyis nem növekszik majd a házasságkötések száma.

A jobb demográfiai helyzetű országokban a férfiak egyébként nagyobb részt vállalnak a gyereknevelésben és a családi életben, vagyis felbomlottak a hagyományos férfi és női szerepek. Ehhez Magyarországon éles szemléletváltásra lenne szükség - mondta Tóth Olga.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×