eur:
385.57
usd:
354.64
bux:
68331.78
2024. május 21. kedd Konstantin

A házasság már nem vonzó

Évtizedek óta nem fordult elő, hogy ilyen kevés házasságot kötöttek volna Magyarországon mint idén januárban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Az év első hónapjában a népességfogyás mértéke is nagyobb volt, mint tavaly ebben az időszakban.

Sík Endre szociológus hangsúlyozta: ez már régóta tendencia, azonban most felgyorsult a folyamat.

A Tárki kutatója szerint a gazdasági helyzet kevésbé, ám az általános bizonytalanság erőteljesen befolyásolja ezeket az adatokat.

Már régóta megfigyelhető, hogy a fiatalok kitolják a házasságkötés idejét, vagy a házasság helyett inkább az élettársi kapcsolatot választják.

Ez a kapcsolat jogilag már alig különbözik a házastársi kapcsolattól, sőt, a kulturális akadályok is kezdenek leomlani - mondta Sík Endre.

A szociológusok és demográfusok azonban már régóta figyelmeztetnek arra, hogy ezekből a kapcsolatokból kevesebb gyermek születik, és elképzelhető, hogy ez rövid időn belül népesedési problémákat is okoz.

Sík Endre szerint a házasodási kedvet vagy a gyermekvállalást az aktuális kormányzati döntések kevéssé befolyásolják. Ezek a személyes döntések ugyanis előre programozottak.

Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy jó hatással lenne a gyermekvállalási kedvre az, ha a családi élet hosszú távra kiszámítható lenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×