eur:
394.22
usd:
355.54
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Küszöbön az ingatlanadó - de ki fizeti?

A koalíciós pártok három forgatókönyv alapján egyeztetnek az ingatlanadóról. Az egyik változat szerint 60 milliárd forint bevételt terveznek, míg egy másik szerint 100 milliárdot. A harmadik variációban az ingatlanadó adná az adórendszer gerincét és akár 200 milliárd forint is befolyhatna belőle.

A Népszabadság írja, hogy az Országos Választási Bizottság a kampánycsend intézményének eltörlését javasolja, illetve annak korlátozni az írott sajtóra, a rádióra és a televízióra, vagyis az olyan médiumokra, amelyek esetében a "jogalkalmazói elbírálás lehetősége még adott."

A Magyar Nemzet riportjából kiderül, hogy negyvenötmillió forintnyi kártalanítási összeget vett fel a héten idősebb és ifjabb Burka Ferenc, mert a bíróság másodfokon felmentette őket egy 1999-ben elkövetett újszentmargitai gyilkosság vádja alól. Apa és fia fejenként öt évet és nyolc hónapot töltött rács mögött. Most azonban lakóhelyükön "büntetik" őket: az emberek - még a rokonok is - sanda szemmel néznek rájuk.

A Világgazdaság összefoglalójából megtudhatják, hogy a koalíciós pártok három forgatókönyv alapján egyeztetnek az ingatlanadóról. Az egyik változat szerint államháztartási szinten nullszaldósra "hoznák ki" a bevezetését, mivel az egyéb ingatlannal kapcsolatos adókat kiiktatnák. Ezekből évi 60 milliárd forint folyik be. A második variáció mintegy 100-110 milliárd forint bevételt hozna a helyhatóságoknak az adónemből, ami 40-50 milliárd forint nettó pluszbevételt hozhatna. A harmadik lehetőség már 150-200 milliárd forint beszedését jelentené. Igaz, az adó ebben a formában az újragondolt adórendszer jövőbeni gerincét adná: később kiváltaná a helyi iparűzési adót is, és ehhez emelnék a következő években az ingatlanadókulcsokat.

A Napi Gazdaságban olvashatják, hogy eddig sikeresen helytállt a januártól kötelezővé tett elektronikus bevallási rendszer, ám a nagy vizsga, a havi járulékbevallás lebonyolítása még hátravan. Az adózók és a könyvelők aggódva várják a hétfői napot, az APEH pedig megerősítette az ügyfélszolgálatát, és növelte a telefonvonalak számát.

A Portfolio.hu arról ír, hogy Magyarország régiós pozícióvesztése mára elkönyvelt jelenség. A kérdés az, hogy mitől javulhatna ismét a versenyképességünk. Hamecz István, a jegybank vezető közgazdásza arra hívja fel a figyelmet, hogy célszerű a versenyképességi mutatók vizsgálata helyett inkább azt elemezni, mitől sikeresek egyes országok, illetve mások mitől nem azok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×