eur:
388.89
usd:
362.01
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Madárinfluenza: márciusban feloldhatják a védőzónákat

Ha nem tapasztalnak további fertőzést, várhatóan március elején feloldják a védőzónákat azon a két területen, ahol madárinfluenzával fertőzött szárnyasokat találtak - mondta el ez InfoRádióban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője. Dékány András közölte: a tavalyi károk miatt másfél milliárd forint támogatást fizetnek ki 1.300 igénylőnek. A Baromfi Terméktanács igazgatója ugyanakkor nem teljesen elégedett a kárenyhítés mértékével.

Nem észleltek további megbetegedéseket Csongrád megyében azon a két telepen kívül, ahol madárinfluenzával fertőzött szárnyasokat találtak januárban - mondta el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője.

Dékány András kifejtette: nem találtak szabálytalanságokat az ellenőrzések során sem a baromfitelepeken, sem a védőzónákban lévő tanyákon.

A derekegyházi telep zárt technológiájú volt, a vírus mégis bejutott, így valószínű, hogy a vadmadarak terjesztették ürülékükkel - tette hozzá.

Amennyiben nem tapasztalnak további fertőzést, várhatóan március elején feloldják a védőzónákat Derekegyházán és Szentesen - mondta a szaktárca szóvivője.

Dékány András elmondta, hogy a tavalyi madárinfluenza okozta közvetett károkért 1.300-an igényeltek támogatást, és a kifizetés jól halad, hiszen a gazdák csaknem háromnegyede hozzájutott az összeghez.

A szóvivő hozzátette: a leölések miatti közvetlen károkat azonnal megtérítette az állam.

A károsultak mintegy másfél milliárd forintot igényeltek összesen - ismertette Dékány András.

A Baromfi Terméktanács nem teljesen elégedett

A Baromfi Terméktanács igazgatója szerint ugyanakkor sok esetben nem volt elegendő a madárinfluenza miatt keletkezett károk enyhítésére adott támogatás.

Takács László kifejtette: a szervezethez 1.200 pályázat érkezett hatmilliárd forint értékben, ám a két és fél milliárd forintos keretből mindössze másfél milliárd forint lesz a kifizethető összeg.

Olyan feltételeket teremtettek, hogy a károsultak nem tudják igénybe venni a támogatást - tette hozzá Takács László.

A Baromfi Terméktanács igazgatója beszámolt arról, hogy több esetben ezerszeres volt az igény, így alacsony összeghez jutottak a károsultak, míg más területeken teljes kártérítésre került sor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×