eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Ez volt az utolsó csepp a pohárban"

Az orvosi praxisoknak járó állami támogatás megduplázását és az eszköz- és ingatlanfinanszírozási rendszer visszaállítását követelik az orvosok az egészségügyi tárcától. Az erről szóló szerződésmódosítás-tervezeteket a Magyar Orvosi Kamara nagygyűlésén vette át az Országos Egészségbiztosítási Pénztár képviselője.

Megkétszerezné a háziorvosoknak járó állami támogatás mértékét az orvosi kamara. Éger István elnök a szervezet nagygyűlésén több mint 1500 orvos előtt azt mondta, egy átlagos, egypraxisos település egészségügyi finanszírozása kevesebb, mint félmillió forint, míg a valós költségek milliós nagyságrendűek.

"Már kétségtelen az, hogy az alapellátás financiálisan csőd közeli állapotban van, és ez volt az utolsó csepp a pohárban. Sajnos ma azt kell mondanom, hogy kisebb kiigazításokkal ugyan, de egyre lehetetlenebb helyzetbe kerül a háziorvosi kar, az alapellátók közönsége" - jelentette ki Éger István.

A Magyar Orvosi Kamara a nekik járó összeg megduplázása mellett az eszköz- és ingatlantámogatás rendszerének visszaállítását is követeli, ugyanakkor tiltakozik a több-biztosítós egészségügyi modell, az adminisztratív terhek növekedése és a vizitdíj miatt is, ami - Éger István szerint - nem kompenzálja majd a kieső költségeket.

OEP: nincs több pénz

A kamara elnöke több mint 3000 olyan névre szóló szerződés-tervezetet adott át az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettesének, amely már a kért változtatásokat tartalmazza. Székely Tamás, miután átvette a dobozokat, kijelentette, hogy nincs több pénz, és ők egyébként is csak jogalkalmazók.

"Végignéztem, hogy milyen lehetőségeink vannak. Szeretném elmondani, hogy a szerződést ugyan mi kötjük, de különböző jogszabályok alapján. A rendelkezésre álló pénzt a magyar Országgyűlés a költségvetési törvényben határozza meg. Ez az összeg idén ugyanannyi volt, mint a tavalyi kiadás, tehát 714 milliárd forint. Ennek megfelelően azt a kérdést, hogy a praxis finanszírozása milyen mértékű legyen, azt a 2007-es év vonatkozásában az Országgyűlés eldöntötte" - hangsúlyozta Székely Tamás.

A minisztériumból senki sem ment el

Bár a Nemzeti Sportcsarnokot megtöltő orvosok az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettesén vezették le dühüket, a füttykoncert valójában az egészségügyi tárca vezetőinek szólt.

Bár a kamara szerint Horváth Ágnes államtitkár megígérte, hogy ott lesz a nagygyűlésen, végül nem jött el. A minisztérium sajtófőnöke később közölte, a tárca jogásza ott volt a rendezvényen, erről azonban senki nem tudott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodásra készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×