eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Sólyom: a Fidesz felelős a társadalmi következményekért is

Sólyom László államfő közleménye szerint a Fidesz képviselőinek felelőssége kiterjed a szimbolikus akció társadalmi következményeire is. A Fidesz üdvözölte, hogy az államfő megszólalt az ügyben.

Közleményben reagált Sólyom László köztársasági elnök a Fidesz európai parlamenti és országgyűlési képviselőinek péntek délelőtti akciójára, melynek során elbontották a Kossuth teret övező kordont.

"A Fidesz Európai parlamenti és országgyűlési képviselői jogellenesen elbontották a Kossuth téri rendőrségi kordont, és bejelentették, vállalják tettük jogi következményeit.

Felelősségük azonban kiterjed a szimbolikus akció társadalmi következményeire is. Az országgyűlési képviselők magatartása mintát adhat, márpedig a jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni.

Nem hallgatható el viszont az sem, hogy a Kossuth téren a gyülekezési jogot ősz óta alkotmányosan aggályos módon korlátozza a rendőrség, és nem reagált érdemben a kifogásokra sem" - fogalmaz Sólyom László köztársasági elnök közleménye.A Fidesz üdvözölte, hogy az államfő megszólalt a kordon ügyében, ami az ellenzéki párt közleménye szerint a magyar embereket választja el a szabadságuktól.

A Fidesz egyértelműen alkotmányellenesnek tartja a rendőrség eljárását és az emberek szabadságjogainak korlátozását. A közlemény úgy fogalmaz, hogy párt elutasítja a vasfüggöny-politikát, így a Fidesz a maga részéről eddig is mindent megtett és ezután is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az emberek alkotmányos jogai, különösen a véleménynyilvánítás, a szólás és a gyülekezés szabadsága maradéktalanul érvényesüljenek.

A Szájer József európai parlamenti képviselő által aláírt közleményben az is olvasható, hogy a Fidesz szerint a kormány önkényes és a törvények fölé helyezte magát.

A Fidesz nem reagált Sólyom László köztársasági elnöknek arra az észrevételére, hogy az ellenzéki pártnak vállalnia kell tette társadalmi következményeit is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×