eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Veszélyben a pincék

Levélben kéri Eger, Pécs és még számos település polgármestere az önkormányzati és területfejlesztési minisztert, hogy ne állítsa le a "partfalprogramot". Az állami támogatásra a több száz éves vájtfalú pincék megőrzése miatt van szükség.

Háromszáz településén vannak veszélyben az évszázadokkal ezelőtt épített, vájt pincék az elöregedés, a közművesítés, a geológiai változások és az elhanyagolt csapadékvíz-elvezetési rendszer miatt - mondta az InfoRádiónak az egri önkormányzat műszaki csoportvezetője.

Katonané Vendrei Éva hozzátette: 30-35 éve létezik ennek kezelésére a pince- és partfalveszély-elhárítási program, amelyet 2007-től megszüntettek.

Az eddigi tervszerű megelőző és veszélyelhárító munkák pályázati rendszere helyett csak egy vis major pályázati rendszer került be a költségvetésbe.

Ez a korábbi megelőző, veszélyelhárító munkák helyett csak a már bekövetkezett károk orvoslását tudja fedezni attól függően, hogy rendelkezésre áll-e elegendő pénz - mondta Katonané Vendrei Éva.

Az egri önkormányzat műszaki vezetője közölte: a vezetés évi 15 millió forintot fordít a pincék állagának megőrzésére, ez az összeg azonban nem elegendő, szükség van az állami forrásokra is.

A szakértő elmondta, nem csak a pincék megmentéséről van szó, hiszen ha azon tönkre mennek, veszélyeztetik a föléjük épült ingatlanok, utak állapotát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 20. 21:41
×
×
×
×