eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyurcsány és Hiller első megfutamodása

Az Index szerint a tervekkel ellentétben nem lesz nagyszabású pártreform az MSZP februári kongresszusán, a szocialisták ellenállása miatt a Gyurcsány-Hiller páros pedig első látványos megfutamodására kényszerül. Lapszemle.

A Népszabadság azt írja, hogy ingyenes tankönyvcsomaggal vagy magasabb ösztöndíjjal próbálják magukhoz édesgetni a diákokat az egyetemek és a főiskolák. A harc bizonyos intézményeknél akár még a túlélésről is szólhat: ahová nem jelentkezik elég hallgató, oda nem jut majd állami támogatás.

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola például teljesen újszerű kampányba kezdett. Az intézmény - amellett, hogy a róla készült háromdimenziós film megtekintéséhez egy speciális szemüveget is ad az érdeklődőknek - tanulmányi versenyt hirdetett középiskolás diákok számára: a legjobban teljesítő száz diák havonta 2.500-20.000 forintos ösztöndíjban részesülhet egy teljes tanéven keresztül. Feltéve persze, hogy a Károly Róbert Főiskolát jelöli meg első helyen a jelentkezési lapján, és fel is veszik.

A Magyar Nemzet szerint még a dunai vízi rendőrök sem vonhatják ki magukat a Budapesti Rendőr-főkapitányság bázisán zajló csapatszolgálati kiképzés alól. A lap szerint a rendőrség ezzel is a március 15-i nemzeti ünnepre készül.

Bene László országos rendőr-főkapitány döntése értelmében nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is tart a rendőrök felkészítése, aminek azonban a BRFK szerint nincs köze a március 15-én várható tüntetésekhez.

Az Index úgy tudja, hogy a szocialisták ellenállása miatt a Gyurcsány-Hiller páros első látványos megfutamodására készül: a tervekkel ellentétben nem lesz nagyszabású pártreform az MSZP februári kongresszusán. De a szocialista vezetők máshol is szorongatják a kormányfőt.

A pénteki elnökségi ülésen azt feszegették, hogy mit vár Gyurcsány Ferenc kormánya tagjaitól, a szocialista vezetőktől, és mit várnak a szocialisták Gyurcsánytól? Még Hiller István is azon a véleményen volt, hogy a dolgok így nem mehetnek tovább. Részletek itt!

A Világgazdaság közlése szerint újabb ingatlanos befektetési jegy jelenhet meg a Budapesti Értéktőzsdén: a Biggeorge's-NV Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. ugyanis kérelmezte a Biggeorge's-NV 1. Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap befektetési jegyeinek bevezetését. Ez az első olyan zárt végű, nyilvános ingatlanalap, amelynél a PSZÁF lehetővé teszi újabb sorozatok kibocsátását, továbbá olyan alapról van szó, amely a fejlesztésekre összpontosít. A BÉT ingatlanszekciója még nem túl erős, de új szereplők is megjelenhetnek a hazai parketten.

A portfolio.hu elemzése szerint az elmúlt hét során folytatódott az üzemanyagárak csökkenése a nemzetközi piacokon, amelynek következtében mind a benzin, mind a gázolaj árfolyamok másfél éves mélypontra csökkentek. A forint erősödése folytán a hazai devizában kifejezett árfolyamok pedig csaknem kétéves mélyponton találhatóak. A múlt heti folyamatok alapján nem kizárt, hogy a MOL szerdán ismét csökkenti az árait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ami összeköt, az elválaszt? A digitalizáció területi egyenlőtlenségei a magyar feldolgozóipar tükrében

Ami összeköt, az elválaszt? A digitalizáció területi egyenlőtlenségei a magyar feldolgozóipar tükrében

A digitalizáció a 2010-es évek során egyre nagyobb jelentőséget kapott a társadalmi-gazdasági tényezők között egyrészt a digitális eszközök alkalmazásának terjedése, másrészt a gazdasági életben betöltött szerepe révén. Ennek a folyamatnak, amelyet az Ipar 4.0 időszak első hullámának is tekinthetünk, része, hogy ezek az eszközök és megoldások fokozatosan megjelennek a magyar feldolgozóiparban is. Kutatásunk révén arra kerestük a választ, hogy a magyar feldolgozóipar ágazati szerkezete és a digitalizáció térbeli mintázata között vannak-e összefüggések és amennyiben igen, ezek milyen formában jelennek meg egyes ágazattípusok között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×