eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Fidesz: csődközeli helyzetben a szociális ellátás

A Fidesz szerint a kormány átgondolatlan intézkedései miatt csődközeli helyzetbe kerülnek a bentlakásos szociális intézmények, köztük azok, amelyek idős embereket látnak el.

Iván László, a párt parlamenti képviselője, aki egyben a Magyar Szociálpolitikai Társaság elnöke is, azt mondta: januártól személyenként 30 ezer forinttal csökkentették a szektorsemleges normatívát, ami azt az alkotmányos jogot finanszírozza, hogy szükség esetén minden magyar állampolgárnak jár átmeneti vagy tartós szociális bentlakásos elhelyezés.

Úgy vélte: ez a csonkítás a szellemi fogyatékos, vagy hanyatló állapotban lévő idősek esetében 55 ezer forint mínuszt is jelenthet, az úgynevezett emelt szintű ellátásban részesülő időseknél pedig csaknem 100 ezret.

Az ellenzéki politikus szerint mindez és az idei infláció hatásai veszélyeztetik az intézmények működőképességét.

Korózs Lajos, az Országgyűlés Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának szocialista elnöke szerint nem kerülnek a normatív támogatások csökkentése miatt veszélybe a tartós bentlakásos szociális otthonok. A politikus hozzátette: a kormány összességében nem csökkentette a támogatásokat, de idén már inkább az otthoni idős-gondozást támogatják.

A politikus megerősítette, hogy a nem emelt szintű bentlakások intézmények éves normatív támogatását - amely nagyságrendileg 700 ezer forintot tesz ki - 30 ezer forinttal, az emelt szintű ellátást biztosító intézményekét pedig 100 ezer forinttal csökkentette az állam.

Hozzátette azonban, hogy ez utóbbiak gazdasági társaságként működnek, és a törvény lehetővé teszi számukra, hogy a bentlakók nyugdíjának akár 80 százalékát is elkérjék költségtérítésként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×