eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem követtek el bűncselekményt a "réti négerező" rendőrök

Az ügyészség megállapította, hogy nem követtek el bűncselekményt azok a rendőrök, akik egy belső internetes hálózaton cigányellenes hozzászólásokat írtak.

Bene László országos rendőrfőkapitány elmondta: harminc rendőr ellen folytattak le fegyelmi eljárást, közülük hárman, alacsonyabb beosztású vezetők.

A Holdudvar elnevezésű belső honlapon a romákat a hozzászólók "Gangesz-parti székelynek, indomagyarnak, tenyészgorillának, buckalakónak, réti négernek, genetikai hulladéknak, agyamputáltnak" nevezték. Részletek itt!

A hozzászólásokra egy CD-n kiadott gyűjtemény hívta fel a figyelmet, amelyet egy cigány rendőr közösen szerkesztett nyugdíjban lévő nem roma társával.

A vizsgálati anyagot az ORFK megküldte az ügyészségnek, amely feljelentésként értékelte a dokumentumot. Későbbi határozatában megállapította: nem történt bűncselekmény.

Átléptek egy határt

Az eljárás mindazonáltal megállapította, hogy a rendőrök átlépték a szabad véleménynyilvánítás határát, amikor a cigányokat szidalmazták.

Az érintett rendőrök egy tréningen vesznek majd részt, amelyet az ORFK és a lelkészképző főiskola szervez.

Bene László elmondta: azt is megvizsgálták, hogy az érintett rendőrökkel kapcsolatban érkezett-e be korábban esetleges rasszizmusukra utaló panasz. A vizsgálat során ilyet bejelentést nem találtak.

Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa fontosnak nevezte, hogy a rendőrség kiálljon az előítéletek ellen.

Szerinte ennek érdekében a nagyobb hangsúlyt kell fordítani erre a területre a rendőrök képzése során.

Bene László elmondta: az internetes fórum továbbra is működik, de moderálni fogják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×