eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jelentősen visszafogják a HÉV-bérletek drágulását

A fővárosi önkormányzat és a gazdasági tárca közös javaslata szerint csak 13,5 százalékkal emelkednének a buszokon és a HÉV-eken az agglomerációs településekre érvényes tavalyi tömegközlekedési bérletárak. Január elsején egyes esetekben 400 százalékkal emelkedtek a tarifák.

Fogarasiné Deák Valéria, Pest megyei szocialista képviselő az InfoRádióban elmondta: összesen 1,2 milliárd forintos keretet alakítanak ki arra, hogy az egyes esetekben négyszeresére drágult Budapest környéki HÉV-bérletek árát elfogadható mértékűre csökkentsék.

A kormánypárti politikus olyan javaslatra számít, ami a diákok kedvezményes bérletei árainak mintegy 400 százalékos emelkedését 10 százalék körülire viszi vissza.

A pénzt legnagyobb részben a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium biztosítja, de tesz hozzá a Fővárosi Önkormányzat és a pénteki javaslat szerint a költségek tíz százalékát kérik az érintett települési önkormányzatoktól - tette hozzá a képviselő.

Fogarasiné Deák Valéria szerint még nem tudni, mikortól csökkenhetnek a bérletek árai.

Mindenképpen csökkennek az árak

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes a távirati irodának azt mondta: a javaslat megvalósulásához arra van szükség, hogy az érintett 16 település februártól mintegy 100 millió forinttal hozzájáruljon a járatok finanszírozásához.

A politikus hangsúlyozta: bérletárak a települési hozzájárulás nélkül is jelentősen csökkennek. A javaslat fontos eleme, hogy nemcsak a tanuló-, hanem a nyugdíjasbérletek is olcsóbbak lennének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×