eur:
393.27
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Elfogták a férfit, aki helyett más ülte le a büntetését

Elfogták azt a férfit, aki helyett más ülte le a büntetését. Az elkövetőt orgazdaságért ítélték el, ám felbérelt egy férfit, aki több millió forintért csaknem egy évig volt börtönben helyette. Az elkövetőt Budapesten, a Zugliget úton fogták el.

A kiszabott büntetés egy év 10 hónap volt, a felbérelt férfi azonban 2005. augusztus 16-tól 2006. július 16-ig volt fogva tartva. Jó magaviselete miatt 11 hónap után kiszabadult.

Az ügyészség múlt héten közölte: többrendbeli közokirat- és magánokirat hamisítással, bűnpártolás vétségével vádolja a Kecskeméti Városi Ügyészség azt a büntetett előéletű férfit, aki egy jogerősen elítélt férfi helyett ülte le az arra kiszabott szabadságvesztés büntetést.

Az álrabot, Békesi Zoltánt azzal vádolják, hogy több alkalommal a másodrendű vádlott nevét írta az elé tett okiratokra, és Lukács István helyett töltötte le a kiszabott büntetést.

A rendőrségnek sikerült megállapítani Békési Zoltán személyazonosságát, és mindkét személy ellen elfogatóparancsot adott ki. Békési Zoltán ezután önként jelentkezett a rendőrségen. A vádiratban másodrendű vádlottként szerepel Lukács István, akinek az ügyészség korábbi közlése szerint elfogását követően le kell töltenie a jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztését.

Az esetet követően az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, valamint a BVOP is vizsgálatot indított. Előbbi a jogszabályi hátteret, utóbbi az önként bevonuló, úgynevezett első bűntényes fogvatartottak személyazonosságának megállapítására irányult. Az ország büntetés-végrehajtás intézeteiben nem találtak több álrabot.

A büntetés-végrehajtásnak mintegy 2,5 millió forintos kárigénye van Békesi Zoltánnal szemben. Ennyibe került ugyanis az államnak az álrab: ez napi 7.400 forintot jelent "teljes ellátással", őrzéssel együtt.

A vádirat - bűncselekmény hiányában - nem emel csalás bűntette miatt vádat Békesi Zoltán ellen, ezért a fogvatartásával okozott kár megtérítését polgári peres eljárásban kezdeményezheti az állam.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×