eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A patikák titokban egyeztetik a gyógyszerek árát?

Tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény megszegésének gyanúja miatt bejelentést tesz a Gazdasági Versenyhivatalnál az Országos Kereskedelmi Szövetség a Magyar Gyógyszerész Kamara ellen. A kamara alelnöke visszautasította a vádakat.

A szövetség főtitkára az InfoRádióban közölte: azt feltételezik, hogy a gyógyszertárak a törvénnyel ellentétes módon egyeztetik a nem támogatott gyógyszerek fogyasztói árát.

Vámos György azt is elmondta: a kamara a szövetség szerint befolyásolja a gyártókat azért, hogy azok ne engedjék a vény nélkül kapható gyógyszereik patikán kívüli forgalmazását.

Új helyzet van a gyógyszerpiacon, ugyanis egyes orvosságokat a patikákon kívül is lehet értékesíteni. Vagyis verseny van - mondta a főtitkár.

Elmondta: kifogásolják, hogy például az Algopyrin az ország bármely patikájában ugyanannyiba kerül.

Egyik gyógyszergyár már jelezte, jó kapcsolatokat akar fenntartani a patikákkal, ezért lehet, hogy nem engedi termékei gyógyszertáron kívüli forgalmazását - tette hozzá Vámos György.

A patikák nyomást gyakorolnak a gyártókra, hogy ne engedjék ki a gyógyszertárakból termékeiket - mondta.

A főtitkár furcsának nevezte, hogy a patikusok korábban azt mondták: egy szem Algopyrin is veszélyes, ha benzinkútnál veszik meg, most meg "kilószámra is kiadják".

Kartellet hoztak létre a gyógyszertárak, és befolyásolni próbálják a gyártókat, hogy a tyúkszemtapaszon kívül mást ne lehessen árulni a patikákon kívül - vélekedett Vámos György.

A szövetség kifogásolja azt is, hogy a patikákban nincs feltüntve a termékek ára.

A tisztességes verseny megkövetelné, hogy a gyógyszertárakban is kötelező legyen az árak feltüntetése - tette hozzá a főtitkár.

"Furcsa a szövetség támadása"

Hávelné Szatmári Katalin, a gyógyszerész kamara alelnök az InfoRádióban elmondta: nem befolyásolják a gyártókat, azok szabadon dönthetik el, termékeiket milyen formában és hol hozzák forgalomba.

Valami félreértésről lehet szó - vélekedett az alelnök.

A kartellvádról azt mondta: államilag meghatározott maximált árrés van a Vámos György által említett gyógyszerekre.

A patikusoknak annyi kötelezettsége van csak, hogy ha a gyártó engedményt ad nekik, akkor azt az árban is meg kell jeleníteniük - tette hozzá Hávelné Szatmári Katalint.

Büszkék vagyunk arra, hogy jogkövető magatartást tanúsítunk. Csak a szabadpolcokra kitett áruk esetében kell feltüntetni az árakat - mondta.

Furcsa, hogy a kereskedelmi szövetség támadásba ment át - tette hozzá az alelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×