eur:
395.77
usd:
365.84
bux:
73911.76
2024. július 31. szerda Oszkár

Az SZDSZ győzött a fővárosi koalíciós egyeztetésen?

Elfogadta az SZDSZ javaslatát az MSZP budapesti elnöke a városirányítási struktúráról, ezért hétfőn várhatóan aláírhatják a Fővárosi Közgyűlés MSZP-SZDSZ frakciója közötti koalíciós szerződést - jelentette be Ikvai-Szabó Imre szabad demokrata politikus. Molnár Gyula ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy hétfőn még nem lehet szó aláírásról.

Az SZDSZ elképzelése győzött

Az SZDSZ képviselőcsoportja kihelyezett ülést tartott a hétvégén. A liberálisok a három főpolgármester-helyettessel, hét tanácsnokkal és tizennégy bizottsággal működő struktúra mellett foglaltak állást - közölte a frakcióvezető, aki az SZDSZ pénzügyi-városfejlesztési főpolgármester-helyettes jelöltje.

Ikvai-Szabó Imre szerint a modellt elfogadta Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke, frakcióvezetője.

Demszky tanácsnokokat akart

A politikus hozzátette: Demszky Gábor nem értett egyet azzal a pénteki MSZP-s felvetéssel, hogy ne legyenek tanácsnokok, ehelyett eggyel növeljék a szocialista főpolgármester-helyettesek számát.

Az SZDSZ-frakció egyhangú szavazással állást foglalt arról, hogy maradjon a két MSZP-s és egy SZDSZ-es főpolgármester-helyettesi verzió, az öt MSZP-s és két SZDSZ-es tanácsnokkal együtt.

Tologatják a hatásköröket

A kulturális főpolgármester-helyettestől, aki várhatóan Gy. Németh Erzsébet lenne, az SZDSZ az általa jelölt kulturális tanácsnokhoz helyezné a kiemelt közművelődési intézményeket, köztük a levéltárat.

Az SZDSZ egyetért Hagyó Miklós szocialista városüzemeltetési főpolgármester-helyettes jelölt felvetésével, hogy a hivatalon belül egy főmérnök foglalkozzon a városüzemeltetési kérdésekkel.

A bizottságok számát eggyel csökkentenék oly módon, hogy koordinációs testületet nem hoznák létre. Ezáltal a közüzemek vezetőinek kinevezési jogköre - a főpolgármester személyes tanácsadója, Mesterházi Ernő szorgalmazására - a közgyűléstől a tulajdonosi kérdésekkel foglalkozó bizottsághoz kerülne.

A tizenhárom tagú testületben nyolc kormánypárti és öt ellenzéki tevékenykedne, az elnök Somlyódy Csaba (MSZP), az alelnök Székely Gábor (SZDSZ) lenne.

Az SZDSZ három bizottság élére kíván elnököt állítani. Bőhm András a kulturális, Lakos Imre a városüzemeltetési, Szolnoki Andrea az egészségügyit irányítaná.

Az SZDSZ végülis egyetértett azzal a szocialista javaslattal, hogy a kulturális főpolgármester-helyettesi területhez ne sorolják be az egészségügyet. Ez a terület Tiba Zsolt főjegyző irányítása alá kerül, akinek év végéig javaslatokat kell kidolgoznia a kormányzati egészségügyi döntésekből fakadó intézmény átszervezésekre - közölte Ikvai-Szabó Imre.

Kiemelt kérdés lesz a BKV és az egészségügy

A liberális politikus tájékoztatása szerint a koalíciós szerződés kiemelt kérdésként kezeli a BKV és az egészségügy problémáinak rendezését. Mindkét ügyben egyeztetésre lesz szükség a kormányzattal - tette hozzá.

Az egészségügyben kulcskérdésnek tartják az intézmények fenntarthatóságát, de a frakcióvezető szerint az is bizonyosnak tűnik, hogy a lakossági elérhetőség szempontjából a kormányzat kórházstruktúra-javaslata finomításra szorul. Ez alapján ugyanis Észak-Pesten nem megoldott a 24 órás traumatológiai ügyeleti rendszer.

Az új irányítási struktúrának megfelelően szükség lesz a Főpolgármesteri Hivatal átszervezésére is, amely a jövő év márciusáig valósulna meg - jegyezte meg a frakcióvezető.

Molnár Gyula cáfol

Az MSZP budapesti elnöke szerint hétfőn még nem lehet szó aláírásról.

<

Molnár Gyula: dehogy írjuk alá!

Molnár Gyula az MTI-nek reagálva leszögezte, a szocialistáknak az a céljuk, hogy hétfőn bejelenthessék a koalíciós szerződés létrejöttét.

A politikus örömének adott hangot annak kapcsán, hogy szerinte az SZDSZ elmozdult korábbi álláspontjáról.

A budapesti pártelnök-frakcióvezető hangsúlyozta, hogy a múlt pénteken tapasztaltak alapján - amelyet az MSZP kommunikációs zavarnak tekint - a jövőben csak akkor tudnak érdemben reagálni az SZDSZ "érdekes és megfontolandó javaslataira, ha írásban is megismerik azokat".

A szocialisták ugyanis a Fővárosi Közgyűlés pénteki rendkívüli ülésén értesültek arról, hogy a már szóban egyeztetett megállapodás írásban másként alakul.

Az SZDSZ a kulturális főpolgármester-helyetteshez akarta "telepíteni" az egészségügyet is. A szocialisták szerint ez csak akkor lehetséges, ha ők nem kettő, hanem három főpolgármester-helyettest adnak.

Molnár Gyula közölte, hogy a bizottsági struktúraváltozási SZDSZ-indítványt támogathatónak tartják, a kulturális főpolgármester-helyettes területének megnyirbálását viszont elutasítják.

Azt is megjegyezte, hogy "a pénteki dolog fényében az informális beszélgetések csak arra valók, hogy informálisak maradjanak, és nem arra, hogy a sajtóban hivatkozási alappá váljanak". Mint elmondta, szombaton este egy bálon váltott néhány szót az Ikvai-Szabó Imre által ismertetett álláspontokról.

Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban is érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Nyomulnak az oroszok Toreck felé, hatalmas erődemonstráció készül – Híreink az ukrán frontról szerdán

Nyomulnak az oroszok Toreck felé, hatalmas erődemonstráció készül – Híreink az ukrán frontról szerdán

Elesett Pivgyenne tegnap, az orosz katonák hamarosan megkezdhetik Toreck ostromát. Az ukrán védelem Pokrovszk térségében sem stabil: kilométerről kilométerre nyomulnak előre az orosz támadók. Hamarosan megérkeznek Ukrajnába az F-16-os vadászbombázók: a fegyvereket friss hírek szerint Amerika adja hozzájuk. Közben Oroszország szinte az összes hadiflottáját és több száz hajóját összevonó erődemonstrációra készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×