eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Hol érdemes ingatlant venni?

Az utóbbi időben az egyes fővárosi kerületekben fekvő ingatlanok a korábbinál sokkal keresettebbekké váltak. Márpedig alapszabály, hogy ott érdemes venni, ahol az árak szinte biztosan a piaci átlagnál jobban emelkednek majd. Az egyre divatosabb részek közé tartozik Dél-Pest, de javul Józsefváros renoméja is.

A Népszabadság által megkérdezett szakértők szerint Magyarországon az elkövetkező időszakban kevesebb lesz a felszámolás. Szerintük azonban ez inkább rossz hír, mint jó, az ok ugyanis nem a cégek fizetőképességének javulása, hanem az, hogy a módosított csődtörvény júliustól szinte tálcán kínálja a kibúvót az érintetteknek. Felszámolások tekintetében Magyarország ma messze listavezető a régióban, de világszerte is alig akad rosszabb arány a vállalkozások számára vetített eljárások tekintetében. Míg Csehországban 1380, Szlovákiában pedig 1645 felszámolás volt 2005-ben, Magyarországon tavaly 7823 ügyet zártak le. A szakértők egybehangzóan állítják, a csődtörvény toldozása-foldozása nem szolgálja azt az alapvető célt, hogy egy cég fizetésképtelensége esetén a még meglévő vagyon további sorsáról közösen dönthessenek az érintettek. Mire ugyanis osztozkodásra, reorganizációs tervek egyeztetésére kerülne sor, a fizetésképtelen vállalkozás rendszerint kiürül.

Több mint 11 milliárd forinttal csökken a közoktatás állami finanszírozása jövőre - derül ki a Magyar Nemzet szerint a jövő évi költségvetési tervezetből. Ez azt jelenti, hogy 2007-ben - az inflációt nem számítva - 36 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak az intézmények, mint 2005-ben. Az oktatási állami támogatások csökkentését egyébként még Magyar Bálint minisztersége idején tették lehetővé a kormánypártok - írja a lap. A megszorítások következménye várhatóan 5000 osztály megszüntetése lesz. Az évek óta tartó forráskivonást a tárca rendre a csökkenő gyermeklétszámmal indokolja, a Magyar Nemzet viszont kiemeli, a középiskolákban évek óta nem változik a létszám.

Az utóbbi időben egyes fővárosi kerületek a korábbinál sokkal keresettebbekké váltak - írja a Napi Gazdaság. Az ingatlanpiaci befektetéseknél pedig alapszabály, hogy ott érdemes venni, ahol az árak szinte biztosan a piaci átlagnál jobban emelkednek majd. A hosszú ideig mellőzött, de ma már fejlődőben lévő területek közé tartozik Dél-Pest, de lassacskán javul Józsefváros renoméja is. A dél-pesti új építésű lakóingatlanok kedveltségét ugyan elsősorban a budapesti átlaghoz képest 10-15 százalékkal alacsonyabb négyzetméterárak adják, ám a kitartó konjunktúra okai között van az infrastruktúra fejlesztése, és az erre épülő kereskedelmi és ipari fellendülés is. Józsefváros pedig a kerület tömegközlekedési adottságai és az egyetemek közelsége miatt lett egyre vonzóbb. A jellemzően 280-320 ezer forint/négyzetméter áron kínált ingatlanokért így főleg befektetők és diákok érdeklődnek.

A Világgazdaság szerint Európa lesz az online szerencsejátékokat üzemeltető cégek paradicsoma. Az üzlet már most is 70 milliárd dollár értékű, és gyorsan növekszik. Jövőre Olaszországban legális lesz az online lottó-, bingó- és sportfogadás, az angolok engedélyezik a magáncégek online megjelenését, Belgium módosítja törvényeit, Ausztria pedig még kevesebb gátat szab az üzemeltetőknek. Állítólag a Starbet hamarosan Magyarországon is megjelenik. A Szerencsejáték Zrt. hamarosan legális online pókert dob piacra, és más játékokkal is megjelenik, hogy erősítse pozícióját. A felügyelet tovább vadászik az illegális cégekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×