eur:
394.62
usd:
365.24
bux:
73854.68
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

"Mindenki követ el hibát"

A BBC európai ügyekért felelős igazgatója szerint Magyarországon jobban be kell vonni a lakosságot a közszolgálati média működtetésébe. Matteo Maggiore az InfoRádiónak azt mondta, átláthatóbb lenne a köztévé és a közrádió költségvetése, ha nem függne ennyire az éves állami büdzsétől, és ha több, előre kiszámítható tétel kerülne bele.

Lehet-e egységes szabályozásról beszélni a közszolgálati média esetében?

A rendszerváltozás minden országban más viszonyokat alakított ki. Egyetértek azzal a vélekedéssel, hogy nem létezik egységes szabályozás a közszolgálatra. A közszolgálati médiának a nemzeti kultúrához kell igazodnia. Magyar médiaszakértők a köztévé és közrádió átláthatóbb költségvetését követelik. A büdzsé viszont csak úgy lesz átláthatóbb, ha kiszámítható, és előre látható költségekkel terveznek. A közszolgálati tévé működése nem lehet mindig az éves költségvetés függvénye.

Miként lehetne a politikától függetleníteni a közszolgálati médiát, ha azt a politika működteti?

Ez egy valós probléma, de látni kell, teljes függetlenség nem létezik. A függetlenségnek vannak fokozatai, így inkább az a kérdés, hogy mennyire független egy médium. Ha egy vezetője van az állami rádiónak vagy tévének, az baj. A vezetőn kívül az embereknek is beleszólásuk kell, hogy legyen a médium vezetésébe. Úgyhogy Önöknek jobban be kell vonniuk a lakosságot a közszolgálati média irányításába.

De a magyar államnak mit kellene tennie, hogy függetlenítse a médiát a politikától?

Leckét nem adhatok senkinek. Önök ismerik a helyi viszonyokat, de fontos, hogy be kell vonni az embereket a vitákba. Ez nem kockázatmentes, mivel az államnak adnia is kell valamit, nem csak kérnie. A lakosságnak pedig erőteljesen ki kell nyilvánítania, hogy mit akar a közszolgálattól.

Milyen nemzetközi szabályok vonatkoznak egy tüntetés vagy utcai randalírozás közvetítésére. Az egyik magyar kereskedelmi televíziót azzal vádolták meg, hogy a közvetítéssel szította a tüzet. Mikor kell abbahagyni az utcai események élő közvetítését?

Nagyon különböző szerkesztési szabályok vannak országonként. Általános elv, hogy végig kívülállónak kell maradni. Nagy-Britanniában például úgy közvetítjük az ilyen eseményeket, hogy mindent bemutatunk, de nem annak megtörténtekor, hanem később, más struktúrában, hogy ne adjunk ötleteket az embereknek. De ez nem egy mindenhol működő szabály. Mindig mérlegelni kell, de az újságíróknak szembesülniük kell azzal, hogy időről-időre nekik szegezik a kérdést: erről miért így számoltatok be? Mindenki követ el hibát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Komoly lépést tehet a negyeddöntő felé a női kézilabda-válogatott – élőben

Angola ellen játszik a magyar női csapat a harmadik csoportmérkőzésen az olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×