eur:
394.84
usd:
365.25
bux:
73785.59
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Kevesebb lombikbébit finanszíroz az állam?

Az Egészségügyi Minisztérium csökkentené az államilag finanszírozott lombikbébi-beavatkozások számát, ezért felülvizsgálja a társadalombiztosítás által támogatott kezelések indokoltságát. Az egészségbiztosító jelenleg minden meddő párnak 5 kezelést finanszíroz. A magyarországi lombikbébi-beavatkozások 70 százalékát végző Kaáli Intézet alapítója szerint, ha felére csökkentik az állami támogatást, akkor egy százalékkal kevesebb gyermek születik majd Magyarországon.

"Nem hallottam még arról, hogy az Egészségügyi Minisztérium csökkenteni szeretné az államilag finanszírozott lombikbébi kezelések számát. Nem is tudom elképzelni, hogy ilyen terveik lennének, hiszen Magyarországon az élve születések 2 százalékát a lombikbébik teszik ki. Ha ennek 50 százalékát elveszik, az azt jelenti, hogy ezerrel kevesebb gyermek fog születni" - hangsúlyozta Kaáli Géza, akit New Yorkban ért utol az InfoRádió.

Az egészségügyi tárca azon indoklására, miszerint a nyugat-európai országokban is általában csak két kezelést fizet a társadalombiztosítás, Kaáli Géza rámutatott arra, hogy ez nem egészségügyi, hanem népesedéspolitikai kérdés.

A professzor szerint ugyanis sokkal költséghatékonyabb módja a gyermekszám-emelkedés ösztönzésének a lombikbébi-kezelések finanszírozása, mint például a gyes, a gyed, vagy a családi adókedvezmények.

Ha ezekkel, vagy más módszerekkel próbálják gyermekvállalásra ösztönözni a párokat, az legalább tízszerese a lombikbébi kiadásoknak, annak ellenére, hogy az utóbbi sem olcsó. Egy beavatkozás ugyanis mintegy 250-300 ezer forintba kerül, és 30 százalékos esély mellett egy lombikbébi több mint 1 millió forintjába kerül az államnak - tette hozzá Kaáli Géza.

Magyarországon évente mintegy 6500 lombikbébi beavatkozást végeznek, amelynek eredményeként csaknem 2000 gyermek születik. A 6500 beavatkozás ugyanakkor éves szinten csupán 2500 meddő párt jelent, ugyanis előfordul, hogy többször is meg kell ismételni a beavatkozást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Komoly lépést tehet a negyeddöntő felé a női kézilabda-válogatott – élőben

Angola ellen játszik a magyar női csapat a harmadik csoportmérkőzésen az olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×