eur:
389.33
usd:
361.51
bux:
68403.17
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Török Gábor: megrendült Gyurcsány pozíciója

Hosszú távon megrendültek Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki pozíciói - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Vision Consulting igazgatója. Török Gábor politológus szerint a szocialista véleményformálók fejében megfordulhatott, hogy más lehetséges kormányfő-jelölttel álljanak ki 2010-ben.

Hangsúlyozta azonban, hogy egészen más jellegű folyamatok zajlottak le a miniszterelnök rövid és hosszú távú kilátásait illetően.

A rövid távú pozíciója sokkal stabilabb lett, mint a válság előtt volt. Ma a teljes koalíció felsorakozik mögötte, és egyetlen kormánypárti politikus sem gondolkodik leváltásában, mivel az a vereséget jelentené számukra - mondta a politológus.

Hosszú távon azonban alapvetően megrendült a bizalom Gyurcsány Ferencben - jelentette ki Török Gábor.

Hozzátette: a változás a véleményvezérek fejében következett be.

Miközben a válság előtt még úgy gondolkodtak a vezető szocialista politikusok, hogy ezt a kormányzati ciklust Gyurcsány Ferenc végigviszi, ma már sokan nem így gondolják - vélekedett a szakértő.

Török Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy Medgyessy Péter bukása is először a fejekben ment végbe. Ez az első lépés akkor, amikor "leírnak egy politikust", és hosszú távon nem benne gondolkodnak.

"Nem azt állítom, hogy meg fog bukni, de hogy most sokan gondolkodnak abban, hogy vele már nem lehet, abban biztos vagyok" - jelentette ki.

Feszültség-levezetés

A Vision Consulting igazgatója szerint a Fidesz népszavazási kezdeményezése a magyar politika egészének érdeke is, mivel így alkotmányos keretek között marad a tiltakozás.

Török Gábor azt mondta: a Fidesz - bár felhagyott Kossuth téri nagygyűléseivel - a népszavazással is részben az utcán tartja a politikát.

Hangsúlyozta: az egész magyar politika érdeke, hogy a folyamatok a  demokratikus keretek között haladjanak.

Mint mondta, a népszavazás "feszültség-levezetés" lehet, amely képes napirenden tartani a válságpolitikát úgy, hogy a folyamatok középpontjában a Fidesz áll.

Török Gábor hozzátette: emellett folytatódhatnak a tüntetések is, de a Fidesznek, mint parlamenti pártnak nem lehet az a politikai programja az elkövetkezendő fél évre, hogy az utcán tüntet.

A népszavazás ugyanakkor részben az utcára viszi az eseményeket, az aláírásgyűjtés ugyanis itt történik majd. De parlamenti aktusnak is számít, mivel a parlamenten keresztül a kormányra próbál nyomást gyakorolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×