eur:
393.11
usd:
363.29
bux:
0
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A parancsnokoknak kell megnevezniük a tüntetőket megverő rendőröket

Nem viseltek jelvényt, és maszkot húztak az október 23-án a tüntetők-rendbontók ellen fellépő rendőrök, azaz - a rendőrségi törvény előírásával szemben - nem voltak azonosíthatók intézkedés közben. A következő napokban a rendőri túlkapások miatt indított eljárások egyik fő kérdése az lesz, hogy sikerül-e azonosítani az esetleg szabálytalanul fellépő rendőröket.

Szikinger István alkotmányjogász az InfoRádióban elmondta: a rendőrök csapaterős alkalmazására ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az egyéni rendőri intézkedésekre, az azonosító jelvény viselése nem mellőzhető.

A rendőrségi törvény kimondja, hogy az intézkedő rendőrt egyenruhája és szolgálati jelvénye, azonosítója igazolja, amelyeket látható módon kell viselni - hangsúlyozta a szakember.

Szikinger István közölte: a bántalmazás miatt a rendőrök ellen induló eljárások során a parancsnokoknak kell azonosítaniuk a rendőröket, mert a rendőrségi törvény alapján az utasításokat mindig úgy kell kiadni és végrehajtani, hogy a felelősség megállapítható legyen.

Az is parancsnoki felelősség, hogy meg tudja nevezni azokat a rendőröket, akik ott voltak egy adott intézkedésnél - tette hozzá.

Az alkotmányjogász kérdésre válaszolva azt mondta: a rendőrségi törvény rossz koncepcióra épül, és nagyon sok megoldása hibás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Szerdára halasztották a férfiak triatlonversenyét

A párizsi olimpia illetékes szervezőbizottsága, a NOB és az egészségügyi hatóságok kedd reggel fél hat óra körül úgy döntöttek, hogy triatlonban a férfiak versenyét a vízminőség miatt szerdára halasztják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×