eur:
393.07
usd:
363.31
bux:
0
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A magyar csoda: a férfi, aki hétszer született és hétszer halt meg

Egy magyar férfi két év alatt hétszer született meg, egyszer nőgyógyászati ultrahangon is átesett, és hét alkalommal fel is boncolták - legalábbis erre kértek állami finanszírozást az őt "kezelő" kórházak 2001 és 2003 között. A képtelen, ám megtörtént esettel az egészségügyi miniszter arra próbált rámutatni: szükség van az egészségügyi pénzek hatékonyabb felhasználását garantáló szabályokra, és az ellenőrzések szigorítására.

A név nélkül említett férfi hét megszületése, hét felboncolása és egy nőgyógyászati vizsgálata összesen 2 millió forintjába került az OEP-nek, azaz az adófizetőknek.

Hét év alatt nyolc év kórházban

Õ azonban nem az egyetlen, akinek adataival visszaéltek az orvosok és a kórházak. Molnár Lajos tárcavezető példaként elmondta, hogy a minisztérium vizsgálata során találtak egy olyan beteget is, aki 1999 és 2006 között csaknem 3000 napot, azaz több mint 8 teljes évet volt kórházban.

Szerencsétlen ember összesen 86 gyógyintézményben járt, ahol 429-szer kapott ápolást. Orvosai a neve alatt 200 CT-vizsgálatot és 700 óra gyógytornát számoltak el.

Egymilliárdot bukott az OEP

A tárcavezető tájékoztatása szerint az idei év első félévében 73 ezer beteg után 8,3 milliárd forint támogatást fizetett ki az OEP. A gyógyszerfelírási és szakmai szabályok betartásával ez az összeg legalább 1 milliárd forinttal kevesebb lett volna - vélekedett Molnár Lajos.

Az Egészségügyi Minisztérium vizsgálatából kiderült az is, hogy 17 ezer orvos 35 ezer beteg részére rendelt aránytalanul nagy - a szokásos dózis többszörösének megfelelő - mennyiségben drága gyógyszert, összesen 5 milliárd forint értékben.

Megállapítást nyert az is, hogy míg a gyógyászati segédeszközök támogatása évről évre nő, addig az ellátotti kör nem bővült - tette hozzá Molnár Lajos.

Átfogó vizsgálat a pazarlások miatt

A miniszter szerint ezért fontos a gyógyszergazdaságossági törvény megalkotása, az egészségbiztosítási felügyelet létrehozása, az orvosok jelentési kötelezettsége és az ellenőrző szoftverek használata.

A pazarlások miatt a tárca egyébként átfogó vizsgálatot indít, és egy külön csoportot hoz létre az OEP-en belül, hogy ellenőrizze a kiemelkedően sok támogatást igénylő orvosok tevékenységét - jelentette be a szaktárca vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Szerdára halasztották a férfiak triatlonversenyét

A párizsi olimpia illetékes szervezőbizottsága, a NOB és az egészségügyi hatóságok kedd reggel fél hat óra körül úgy döntöttek, hogy triatlonban a férfiak versenyét a vízminőség miatt szerdára halasztják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×