eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Megrongálták a Filozófiai kertet

Ismét megrongáltak egy bronzszobrot a fővárosban, a kárt minimum 400 ezer forintra becsülik. A Gellérthegyen található Filozófiai kert című szoborcsoportból 5 darab nagyméretű bronzelemet vittek el ismeretlen tettesek. Ezek súlya egyenként 15-18 kilogramm. A szobor helyreállítását csak azután kezdhetik meg, hogy egyeztetnek az elhunyt művész külföldön élő jogutódjával.

Keddre virradóra tűnhetett el az az 5 bronzelem, mely a gellérthegyi Filozófiai kert című szoborcsoport része volt. Kiss Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia humán alapítványának elnöke az InfoRádióban elmondta: a szobor Wagner Nándor alkotása, összesen 5 alakot mintáz meg, azonban a kár a mű talapzatában keletkezett.

A szobrokat 2001 októberében állították fel. A belső körön 5 alak helyezkedik el, a rongálásnál azt a peremet bontották meg, amelyen a központi szobrok vannak.

A helyreállítás majd csak később kezdődhet meg. Mivel a szobor alkotója már nem él, külföldön élő özvegyével kell egyeztetetni a munkálatokról - mondta Kiss Sándor.

A szoborlopások szinte rendszeresek a fővárosban és az ország más részein is. Szeptemberben például Bessenyei György bronz mellszobrát lopták el a sárospataki iskolakertből. A tettest azóta már elfogták, ám az alkotás a Bodrog-folyóban végezte. A férfi ugyanis megijedt attól, hogy rajtakapják, ezért a folyóba rejtette a közel 40 kilógrammos alkotást, egy zsinórral a parthoz erősítette, ám mire a rendőrök odaértek, már csak hűlt helyét találták az emlékműnek.

Szeptember közepén egy V. kerületi ház belsejéből tűnt el egy 10 millió forint értékű bronzszobor, a nyomravezetőnek itt 300 ezer forintos jutalmat ajánlottak fel.

A bronz ára - amennyiben beviszik egy hulladék-feldolgozó telepre - kilónként 400 forint körül van. Azaz a Gellért-hegyről tegnap eltűnt szobor-elemekért körülbelül 32 ezer forintot kapnának, ezzel szemben az alkotás rekonstruálása több százezer forintba kerül majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a gyermek háziorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Erről Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke beszélt a Portfólio-nak egy háttérbeszélgetés után, amelyen többek között kiderült, hogy folyamatosan nő az országban a betöltetlen gyermek háziorvosi praxisok száma, ami jelenleg 150, valamint, hogy továbbra is magas, 62 év a szakmában dolgozó doktorok átlagéletkora. Szó volt az iskolai igazolásokról, az új ügyeleti rendszerről, valamint arról is, hogy a gyermek háziorvosok miként próbálnak meg harcolni az egyre nagyobb mértékű gyermekkori elhízással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×