eur:
393.06
usd:
366.4
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A Fideszen múlik Demszky fizetése

A fővárosi önkormányzat történetében először a koalíció és az ellenzék teljes szavazategyenlőségével ülésezik a közgyűlés, ugyanis a többséget jelentő egy mandátumot még nem vette át Dancs Gábor SZDSZ-es képviselő, aki Demszky Gábor listán elnyert képviselői helyét örökli meg a jövő héten. Így az ellenzéken is múlik, megszavazzák-e a főpolgármester illetményét.

Szavazategyenlőség mellett ülésezik pénteken a fővárosi közgyűlés, így a három jobboldali frakció, a Fidesz, a KDNP és az MDF jóindulatán is múlik, hogy megszavazzák-e a főpolgármester 671 ezer forintos bruttó illetményét, vagy hozzájárulnak-e, hogy Demszky Gábor a városvezetői pozíció mellett betölthesse-e a Budapest Bank Budapestért Alapítvány kuratóriumának elnöki tisztségét.

Már az is jelzi, hogy a koalíciónak nehéz lesz keresztülvinnie akaratát az új testületben, hogy a három ellenzéki frakcióvezető nem írta alá csütörtökön azt az önkormányzati együttműködésről szóló elvi nyilatkozatot, amit Demszky Gábor sürgetett korábban.

Egyelőre tehát nincs elvi megállapodás arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés frakciói hogyan működjenek együtt a következő ciklusban. Demszky Gábor főpolgármester, Ikvai-Szabó Imre, az SZDSZ frakcióvezetője, Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője, Molnár Gyula, az MSZP frakcióvezetője, Hock Zoltán, az MDF frakcióvezetője és Bagdy Gábor, a KDNP frakcióvezetője között pénteken folytatódnak a zárt ajtók mögötti tárgyalások.

Az egyeztetést követően a Fidesz fővárosi frakcióvezetője elmondta, eredményesnek ítéli a tárgyalásokat: "reménykedem hogy közös akarattal nagyon rövid időn belül megszületik ez a nyilatkozat". Tarlós István hozzátette, az elvi nyilatkozat kibővítéséről várhatóan egy másik egyeztetésen fognak a felek tárgyalni.

Ikvai-Szabó Imre, az SZDSZ frakcióvezetője intő jelnek tartja a csütörtöki tárgyalás sikertelenségét: "optimista vagyok, a mai megállapodás lényege szerint egy átdolgozott változat készül, amit kiküldünk valamennyi pártfrakciónak, azzal a szándékkal, hogy addig egyeztetjük ezt a szöveget, amíg mindkét fél alá nem írja".

Ikvai-Szabó Imre hozzátette, a csütörtöki tárgyaláson elvi nyilatkozatot akartak elfogadni, kivették belőle a programszerű elemeket. Az SZDSZ frakció célja, hogy a minimális együttműködés feltételeit teremtsék meg.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×