eur:
394.56
usd:
369.8
bux:
65127.71
2024. április 19. péntek Emma

Mindenki együttműködést ígér, van ahol kényszerből

Együttműködést kértek és ígértek a megyei közgyűlések új vezetői a testületek alakuló ülésein. Mindenhol azt tervezik, hogy az országos politikát nem engedik be a közgyűlésekbe. A vidéki nagyvárosok új polgármesterei is pártpolitikától mentes szakmai munkára készülnek.

Konszenzus - talán ez volt a leggyakrabban elhangzott szó csütörtökön a megyék és a vidéki nagyvárosok alakuló közgyűlésein.

Az új jobboldali vezetők biztos többséggel a hátuk mögött is azt ígérik, hogy együttműködnek az ellenzékbe szorult baloldaliakkal. Igaz, nem is nagyon tehetnek mást, hiszen ahogy Komárom-Esztergom megye közgyűlésének új elnöke, Völner Pál józanul megjegyezte: "Kényszerpályán vagyunk, döntéseink 80-90 százaléka determinált. Ezekben nincs értelme ütközni, ezért nem pártpolitikai, hanem szakmai érvek alapján lenne kívánatos a döntéshozatal."

Pártfüggetlen döntéshozatal?

Mindenhol a helyi ügyek megoldását ígérték, de Hajdú-Bihar megyében például a közgyűlés fideszes elnöke és alelnöke azt mondta, hogy a Gyurcsány-csomag ellensúlyozására válságprogramot kell kidolgozni.

Ellenzéki szerepbe kényszerült az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, ott Fülöp István mátészalkai országgyűlési képviselő lett az elnök. A jobboldal ott is többséggel bír, ennek ellenére Fülöp István is bízik a pártfüggetlen döntéshozatalban, és abban, hogy az országban kialakult morális válság nem gyűrűzik le a megyébe.

Jobboldali minden vezető, de azért az ellenzékre is számítanak

Csongrád megyében a közgyűlés elnöke, sőt három alelnöke is fideszes. Magyar Anna, az új vezető még három tanácsnoki pozíciót is létrehozott, és azok betöltői is mind jobboldaliak. Ennek dacára Magyar Anna azt mondja: az ellenzékre is számít.

Veszprém megyében Lasztovica Jenő fideszes országgyűlési képviselő, a parlament sport és turisztikai bizottságának elnöke lett a megyei közgyűlés vezetője, és fideszes politikus ült a két alelnöki székbe is. Ezzel együtt Lasztovicza is konszenzusos politikát ígér.

Még egy közös mondanivaló felfedezhető a megyei közgyűlések új elnökeinek beszédében: érthető módon sokan hangsúlyozták a megyerendszer fenntartásának fontosságát.

Ellenzéki vezetésű bizottságok - az együttműködés jele

A városvezetőségekben is mindenki fogadkozik, hogy nem hozzák haza az országos politika stílusát. Szolnokon az 1998-as bukása után most revansot vett Szalay Ferenc közös munkára hívta a város szocialista képviselőit. Ott az együttműködés első jeleként MSZP-s elnök irányítja a városgazdálkodási, illetve a pénzügyi ellenőrző bizottságot.

Egerben is békülékeny hangot ütött meg Habis László, aki nyolc év szocialista vezetés után vette át a város irányítását. "Bizonyítsuk be mind a huszonhatan, hogy lokálpatrióták vagyunk" - fordult a képviselőtestülethez.

Sopronban nem kisebb jelentőségű politikus, mint az EP-képviselő Szájer József kérte arra a szocialista városatyákat, hogy azok a fair play szabályai járjanak el, és működjenek együtt a városvezetéssel.
Együttműködés kényszerből

Szintén érdekes fejlemény, hogy az országos szinten nem épp barátkozó Fidesz és MDF Szombathelyen akár együtt is működhet. Igaz, ez inkább csak kényszer, mert Szombathelyen ismét Ipkovich Györgyöt, az MSZP-SZDSZ jelöltjét választották meg polgármesternek, egyéni körzetben és listán azonban csak 13 mandátumot szerzett a várost eddig kormányzó szocialista-liberális koalíció. A minősített többség eléréséhez pedig 15 mandátumra van szükség, ezért a közgyűlési erőviszonyokat az döntheti el, hogy az MDF és az Együtt Szombathelyért Egyesület képviselője melyik oldallal lesz hajlandó együtt szavazni.

Pártpolitikai önmérsékletet ígért több szocialista vezető is. Molnár Gyula XI. kerületi polgármester például az újbudai alakuló ülésen azt mondta, hogy az ellenzéknek az új ciklusban a döntés-előkészítő munkában nagyobb szerepet szán. Ez a hirtelen jött együttműködési szándék jobban érthető, ha tudjuk, hogy ebben kerületben egyik oldalnak sincs többsége.

Ahol az MSZP az úr

"Az örök tagadás, a koncepciótlanságot fedő indulatok soha nem győzedelmeskedhetnek" - ezt már Szeged régi-új polgármestere, a szocialista Botka László mondta az ott ellenzékben maradt fideszeseknek.

Tiszaújvárosban 16 év után újra az MSZP az úr - és ez nem afféle túlzás, hiszen a szocialisták abszolút többséget szereztek a közgyűlésben. Ennek ellenére a tavasszal országgyűlési mandátumhoz is jutó Koscsó Lajos polgármester azt ígéri, hogy konszenzust teremt a jobboldallal, és nem kisebb a célja, minthogy települése az ország legjobb városa legyen.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×