eur:
389.65
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Miniszterelnök úr, egyetlen tanácsom van"

Gyurcsány Ferenc sajnálja, hogy ha bárkit sértett az MSZP-frakció májusi balatonőszödi zárt ülésén elmondott szavaival. Az InfoRádió tudósítójának kérdésre válaszolva a miniszterelnök rámutatott: drámai monológban próbált szövetségeseket találni fontos kérdésekhez.

InfoRádió:

"A jövőre vonatkozóan szóba került-e valamilyen formában a balatonőszödi beszéd és annak hangneme, hogy a jövőben hogyan kommunkáljon Ön, hogyan beszéljen - akár a frakciótársaival is, egy zárt ülésen?"

Gyurcsány Ferenc: "Azért mosolygok, mert úgy kérdezi, mintha akár hallhatta is volna ennek az egyébként nem nyilvános ülésnek egyik hozzászólóját. Mécs Imre, a magyar demokratikus ellenzék nagy alakja, '56-os halálraítélt azt mondta: 'Miniszterelnök úr, egyetlen egy tanácsom van. Amit nekem meg kellett tanulni: beszéljen mindig úgy, hogy számol azzal a kockázattal, hogy vagy ezért, vagy azért, amit mond, az olyan fülekhez is eljut, ahova azt nem szánta.'

Azt remélem, hogy nem kell olyan országban élnünk - és azt is tudom, hogy ebben mindannyiunknak van dolga - ahol attól kell félnie a miniszterelnöknek, hogyha a gyermekét leteremti és hirtelen elragadtatja magát egy intő miatt, akkor másnap emiatt politikai konfliktusa lesz.

Hogyha szenvedélyesen beszél arról, hogy miért kellenek a reformok és a szenvedélytől fűtött megjegyzésében durva szavak is vannak, akkor nem kell azzal számolnia, hogy más jelentést és más értelmet kap.

Mindezzel együtt újra és újra, sokszor el kell mondani: sajnálom, hogy ha bárkit egy - egyébként nem nyilvános - megjegyzés szavai sértettek. Azért kell sajnálni, mert a miniszterelnök nyilvánvalóan egy drámai monológban megpróbált szövetségeseket, támogatókat találni fontos döntésekhez. E tekintetben pedig a beszéd túllépett önmagán, a küzdelem eszközévé vált.

A küzdelem eszközén pedig számon kérni a kiegyensúlyozott, nyilvános megszólalás összes jegyét, talán nem teljesen fair, de tudomásul vettem. Nem azzal foglalkozom, hogy mi fair és mi nem, hanem azzal, hogy azt mondom: sajnálom, hogy ha valakit sértenek ezek a szavak. Nem ezzel a szándékkal, hanem éppenséggel az aggódás, a szeretet és a felelősség szándékával szenvedélyes ez a szöveg."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×