eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Az eltitkolt magyar alkotmány

Kilenc hónapja nem hozza nyilvánosságra az igazságügyi tárca az új alkotmány tervezetét. Az InfoRádió január óta szeretne megtudni részleteket az alaptörvény normaszövegéről, a minisztérium azonban különböző indokkal mindig megtagadta azt, holott már az adatvédelmi biztos is felhívta a tárca figyelmét, hogy a törvénytervezetek közérdekű adatnak minősülnek.

2006 januárja óta titok övezi a másfél év alatt elkészült alkotmány részleteit. Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter 2004 októberében célul tűzte ki, hogy a ciklus végére elkészíti az új alaptörvény normaszövegét.

A kodifikáció a vártnál gyorsabban folyt, az alkotmány azonban soha nem került nyilvánosságra. A tárcavezető június 4-én annyit mondott a jogszabály-tervezetről, hogy a kétharmados törvények szűkebb körben, de megmaradnának, emellett nagyobb hangsúlyt kapna a jogalkotás, a közpénzügyek kérdése, és az alkotmányvédelem, ezen belül is az Alkotmánybíróság és az ombudsmanok szerepe.

Az év elején Petrétei József azt mondta: nem szeretné kampánytémává tenni az alkotmányt, így a választások második fordulójáig nem hozza nyilvánosságra. Azóta már négy hónap eltelt, de az alkotmánytervezetet még mindig nem ismeri a lakosság.

Közérdekű adat - a minisztériumot nem érdekli

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület beadványa nyomán az InfoRádiónak azt mondta: az igazságügyi tárcának nyilvánosságra kell hoznia az alaptörvény tervezetét.

Az elékészült alkotmánytervezet szövege olyan közérdekű adat, amelyet nyilvánosságra kell hozni, sőt, az adatkezelőnek a jogszabálytervezetet a saját honlapjára is ki kell tennie - szögezte le az ombudsman.

Az InfoRádió január óta többször szeretett volna információkat megtudni az alkotmány normaszövegéről, de az igazságügyi tárca ilyen-olyan okokból rendre megtagadta azt. Legutóbb kollégája útján a minisztérium sajtófőnöke minden indoklás nélkül azt közölte: nem nyilatkoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×