eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Veszélyben a gyermekek kórházi ellátása?

Négy gyermekkórház vezetője szerint a nyári kormányzati döntések miatt veszélybe kerülhet a gyermekek egészségügyi szakellátása. A minisztérium szerint nincs több pénz.

A Heim Pál Gyermekkórház-Rendelőintézet főigazgatója, a Semmelweis Egyetem rektora, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, valamint a Budai Gyermekkórház és Rendelőintézet Kht. ügyvezető igazgatója közös felhívásában úgy fogalmazott: a döntések - amelyek alapján az állam az év utolsó negyedében az előzetesen meghatározott egészségbiztosítói finanszírozásnak körülbelül 20 százalékát készül elvonni - ellehetetlenítik intézményeik működését.

A kórházvezetők úgy vélik: ez - súlyosbítva a gáz- és villanyár növekedésével, az áfa-emelkedéssel és a inflációval - egy-két hónapon belül működésképtelenné teszi a gyermekkórházakat.

A szakemberek emlékeztettek: "Közös kincsünk a gyermek" címmel nem egészen egy éve konszenzussal elfogadott nemzeti csecsemő- és gyermekegészségügyi országos program jelent meg, majd a kormányprogram is kiemelt prioritásként határozta meg a csecsemő- és gyermekellátás fejlesztését.

A minisztérium szerint nincs több pénz

Az Egészségügyi Minisztérium szerint Magyarországon adott összegből kell finanszírozni az egészségügyet. "Ha ebből a pénzből magasabb színvonalú ellátást akarunk teremteni, akkor ezt csak a jelenlegi struktúra átalakításával tudjuk elérni" - áll a tárca közleményében.

A minisztérium szerint az egészségügyi reform második szakasza éppen arra irányul, hogyan lehet a meglévő kapacitásokat ésszerűbben hasznosítani.

A közlemény hangsúlyozza, hogy az érintett négy kórházban az ágykihasználtság nem éri el a 64 százalékot.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×