INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Tanulság politikusainknak

InfoRádió / MTI
Megosztott a közvélemény abban a kérdésben, hogy meg lehetett volna-e előzni az augusztus 20-ai viharban bekövetkezett baleseteket, vagy sem - írja közvélemény-kutatásra alapozva, ma megjelenő számában a HVG.

Az ügy "átpolitizálását" viszont a többség nem helyesli - derül ki abból az augusztus 23-24-én készült, ezerfős telefonos felmérésből, amelyet a Medián készített.

Négy nappal az esemény után, a tragédiába torkolló augusztus 20-ai tűzijáték témája foglalkoztatta a leginkább a közvéleményt: alig akadt olyan megkérdezett, aki ne hallott volna az esetről, és a nagy többség ezt említette az elmúlt hetek legfontosabb hazai eseményeként.

Ez különösen igaz volt azokra, akik a helyszínen nézték a tűzijátékot.

A válaszok pártszimpátiától függően eltérőek voltak. Az összes megkérdezett 52 százalék szerint ha minden szerv jól végzi a munkáját, akkor meg lehetett volna előzni a tragédiát, a személyesen vagy családtagjai, közvetlen ismerősei révén érintettek között a kormánypártiaknál ez az arány csak 37 százalék, az ellenzékieknél viszont 59 - derült ki a felmérésből.

Összességében elég bizonytalan a közvélemény abban, hogy ki és hogyan előzhette volna meg a súlyos következményeket.

A válaszadók 46 százaléka szerint elkerülhető lett volna a baj, ha az utolsó pillanatban lemondják a szervezők a tűzijátékot, 48 százalék szerint azonban ez csak növelte volna a pánikot.

A politikusok felelősségét viszonylag kevesen tartják egyértelműnek, és a lakosság közel háromnegyede szerint "egy olyan természeti katasztrófából, amelyben emberek vesztették életüket, nem helyes politikai ügyet csinálni" - állapították meg a felmérés elemzői.

A címlapról ajánljuk