INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Szomorú péntek

InfoRádió / MTI
Péntektől adóköteles a kamatjövedelem. Az adó mértéke 20 százalék, de a nyereménybetéteknél 25 százalékot kell fizetni. Ezt a kifizető vonja le és utalja át az állmnak.

A betét tulajdonosának nem kell feltüntetnie ezt az adóbevallásában. A lakástakarék-pénztár, valamint a nyugdíj-előtakarékossági számla továbbra is adómentes.

Szintén 20 százalék adó terheli szeptembertől a tőzsdei ügyleteket.
Csak az augusztus 31. után átruházott értékpapír árfolyamnyeresége, illetve az összetett vagy származtatott ügylet nyeresége adóköteles.

A tőzsdén elért jövedelmet azonban csökkenti az árfolyamveszteség, valamint az összetett és származtatott ügyleten elszámolt veszteség.

Az új szabályok értelmében szeptember 5-ig nyilatkozniuk kell a több nyugdíj-előtakarékossági számlát vezetőknek, hogy melyikre kérik a jóváírást a befizetés után. Most háromféle kedvezmény vehető igénybe.

Szintén péntektől 44-ről 54 százalékra növekszik a természetbeni juttatások adója. A naptári évvel azonos üzleti évet követő cégeknek csak a jövő évtől kell a megemelt adót fizetniük. A céges telefon magáncélú használata után azonban szeptembertől kell adózni.

A címlapról ajánljuk