INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Politikusok mélyponton

Infostart / InfoRádió
Soha nem látott mélységben van a politikusok megítélése Magyarországon. A rendszerváltozás óta nem voltak ilyen alacsonyak a népszerűségi indexek. Már a legkedveltebb politikusok is igen alacsony pontokat kapnak, a többség pedig a negatív oldalra szorult.

A Szonda Ipsos felmérése szerint az utóbbi időszak nagy vesztese Molnár Lajos egészségügyi miniszter, de a többi kormánypárti politikust sem kíméli a közvélemény.

Az ellenzék megítélése viszont javult - mondta el az InfoRádióban a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója.

Főleg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök népszerűsége csökkent nagymértékben, Szili Katalin házelnöké viszont nem változott. Kuncze Gábor, a szabad demokraták elnöke kis mértékben veszített népszerűségéből, sőt valamelyest még a köztársasági elnök, Sólyom László támogatottsága is csökkent.

A népszerűségi lista élén így Szili Katalin áll. Õt követi Sólyom László, majd Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Az ellenzéki politikusok népszerűsége - ha kis mértékben is - de növekedett, Orbán Viktor két pontos emelkedéssel az 5. helyen áll.

Összességében azonban 15-20 százalékkal csökkent a politikusok iránti rokonszenv, ami a helyhatósági választások eredményét is befolyásolhatja. Závecz Tibor úgy véli: jóval kevesebben mennek majd el szavazni októberben, mint áprilisban.

Az emberek szerint ugyanis nem érdemes megbízni a politikusokban. Ez az attitűd főleg a nagyvárosokban élőkre jellemző, a kistelepülések lakóit kevésbé befolyásolja a pártpolitika, inkább a jelöltek személyisége alapján hozzák meg döntésüket.


A címlapról ajánljuk