eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Politikusok mélyponton

Soha nem látott mélységben van a politikusok megítélése Magyarországon. A rendszerváltozás óta nem voltak ilyen alacsonyak a népszerűségi indexek. Már a legkedveltebb politikusok is igen alacsony pontokat kapnak, a többség pedig a negatív oldalra szorult.

A Szonda Ipsos felmérése szerint az utóbbi időszak nagy vesztese Molnár Lajos egészségügyi miniszter, de a többi kormánypárti politikust sem kíméli a közvélemény.

Az ellenzék megítélése viszont javult - mondta el az InfoRádióban a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója.

Főleg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök népszerűsége csökkent nagymértékben, Szili Katalin házelnöké viszont nem változott. Kuncze Gábor, a szabad demokraták elnöke kis mértékben veszített népszerűségéből, sőt valamelyest még a köztársasági elnök, Sólyom László támogatottsága is csökkent.

A népszerűségi lista élén így Szili Katalin áll. Õt követi Sólyom László, majd Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Az ellenzéki politikusok népszerűsége - ha kis mértékben is - de növekedett, Orbán Viktor két pontos emelkedéssel az 5. helyen áll.

Összességében azonban 15-20 százalékkal csökkent a politikusok iránti rokonszenv, ami a helyhatósági választások eredményét is befolyásolhatja. Závecz Tibor úgy véli: jóval kevesebben mennek majd el szavazni októberben, mint áprilisban.

Az emberek szerint ugyanis nem érdemes megbízni a politikusokban. Ez az attitűd főleg a nagyvárosokban élőkre jellemző, a kistelepülések lakóit kevésbé befolyásolja a pártpolitika, inkább a jelöltek személyisége alapján hozzák meg döntésüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

A 21 éves Muhari Eszter 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, s ezzel bronzérmes lett a párizsi olimpia női párbajtőr egyéni számában. A nap során öt asszójából négyet megnyert, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×