INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Gallup: mélyponton a miniszterelnök népszerűsége

InfoRádió / MTI
A Magyar Gallup Intézet legfrissebb felmérése szerint 1999 óta nem mutatkozott olyan mértékű elégedetlenség hivatalban lévő miniszterelnökkel szemben, mint idén augusztusban. Jelenleg Gyurcsány Ferenc munkájával a választópolgárok 61 százaléka elégedetlen.

Medgyessy Péter leváltása előtti népszerűségi mélypontján a magyarok 58 százaléka vélekedett úgy, hogy nem végzi megfelelően a munkáját - emlékeztetett a Gallup.

Gyurcsányt jelenleg a választók 27 százaléka támogatja, ők vélik úgy, hogy miniszterelnökként jó munkát végez. Újraválasztása küszöbén, januárban és februárban a lakosság 46-47 százaléka volt vele elégedett, és csupán 40-41 százalék értékelte negatívan tevékenységét.

Az MSZP támogatása nem csökkent tovább

A Magyar Gallup Intézet augusztusi vizsgálata szerint az MSZP támogatottsága nem csökkent tovább július óta, de a politikából való kiábrándultság fokozódik. Az MSZP a teljes lakosság 23 százalékára, a Fidesz 34 százalékára számíthatna, ha "most vasárnap" lennének az országgyűlési választások.

A Fidesz támogatottsága nem nő ezzel párhuzamosan: a vezető ellenzéki pártra a teljes lakosság 35-38 százaléka szavazott volna az elmúlt négy hónapban.

Nő a politikai kiábrándultság

Az elmúlt hónapokban az MSZP-től elpártolók elsősorban a bizonytalanok és ezen belül is - nagyobb mérvű kiábrándultságot tükrözve - főleg a nem-szavazók számát gyarapították.

Májusban tíz felnőttből kettő, augusztusban már a lakosság harmada válaszolt úgy, hogy nem mennének el szavazni, vagy nem tudják, hogy kire szavaznának. A pártpreferencia kérdésre "nem szavaznék" választ adók aránya ezen belül 8-ról 18 százalékra nőtt.

A kis pártok szavazóinak köre nem változott a választások óta eltelt időszakban: az SZDSZ a teljes felnőtt lakosság 3, az MDF pedig 2 százalékára számíthat - olvasható a Gallup felmérésében.

Romló anyagi helyzetre számítanak a magyarok

A közvélemény-kutatás eredménye alapján jelenleg a magyarok kétharmada számít családja anyagi helyzetének romlására a következő 12 hónapban, de négyéves távlatban is csak minden negyedik felnőtt számít javulásra.

A Magyar Gallup Intézet augusztusi reprezentatív felmérésében 1010 felnőtt magyar állampolgárt kérdezett meg 2006. augusztus 8. és 15. között az ország 64 településén.

A címlapról ajánljuk